Reporter Lisa Johansson sammanfattar bakgrunden till kartläggningen. Foto: SVT

Därför anmäls fler brott i nära relationer i Fyrbodal

Publicerad

Polisområde Fyrbodal sticker ut i statistiken för anmälningar om brott i nära relationer. Varje år anmäls 100-200 fler brott än i lika stora polisområde Halland. Nu tror polisen att de vet varför.

I höstas startade en kartläggning av brott i nära relationer som nu har presenterats. Den övergripande slutsatsen där är att andelen invånare som lever i social utsatthet är större i Fyrbodal (norra Bohuslän, Dalsland, Trollhättan och Vänersborg) än i Halland och Skaraborg, som man jämfört med.

– Det här är faktorer som tidigare forskning ofta visar är riskfaktorer för ökad utsatthet för den här brottstypen, säger Therese Björkman, som varit ansvarig för kartläggningen.

Ekonomiska bekymmer, arbetslöshet, kontakt med socialtjänst och barn i hemmet lyfts fram som gemensamma nämnare i de 224 anmälningar från perioden 2016-2018 som har granskats.

Fler sexualbrott mot unga

Den andra delen av kartläggningen var inriktad mot sexualbrott, också där har Fyrbodal ett högre anmälningstryck. Extra tydligt var det i fall där målsäganden var mellan 15-17 år. Där utgör anmälningarna från Fyrbodal 45 procent av de inkomna i de tre områdena som jämförts. Detta har man inte hittat någon förklaring till varför det ser ut så, eftersom de spretar geografiskt på ett annat sätt än för brott i nära relationer.

– Det vi ser generellt är att vi har en hög psykisk ohälsa hos barn och unga idag, och det var också något som vi såg hos de här unga som förekommer i de ärendena som jag tittat på, säger Therese Björkman.

Polischefen: Kommer leda till färre brott

Underlaget kommer nu användas för utbildning av de poliser som jobbar med frågorna. Men man planerar också att ta kontakt med kommuner och organisationer som jobbar förebyggande med brottsligheten för att eventuellt kunna utreda fler samband.

Lars Eckerdal, polisområdeschef i Fyrbodal, säger att rapporten i stor del bekräftar misstankar om samband med social utsatthet som polisen haft sedan tidigare.

– I det längre perspektivet när vi höjer den allmänna kunskapsnivån hos både personal och allmänheten tror jag att det kommer leda till färre brott och högre kvalitet på de ärenden vi utreder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.