Vaccination mot TBE måste idag bekostas själv i Västra Götalandsregionen. Foto: TT

Därför är TBE-vaccinet inte gratis i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Vaccin mot TBE ingår inte i grundvaccinationen utan får betalas av var och en. En kostnad som avskräcker många.

– Jag ser det som ett stort problem, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare.

För att få ett grundskydd mot TBE, fästingburen hjärninflammation, krävs tre vaccinationssprutor inom 6-18 månader, för drygt 300 kronor styck. Därefter påfyllnadsdoser först efter tre år och sedan vart femte år.

– Det kan bli väldigt kostsamt, speciellt för en barnfamilj, jag ser det som ett stort problem, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.

Han hade gärna sett någon form av ekonomisk subvention för att få fler att vilja vaccinera sig.

Krävs större förekomst

Men något sådant kommer inte bli verklighet inom det närmaste. Under året har det pågått en utredning kring om gratis TBE-vaccin ska införas för barn och riskgrupper, slutsatsen blev att det inte skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt att göra det. Därför beslutade Hälso och sjukvårdsstyrelsen igår att avbryta utredningen.

– Om vi inte skulle få en större förekomst av TBE så är det inte försvarbart, säger Jonas Andersson (L) ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Svårt att avgöra riskgrupp

Ett problem är också att avgöra vilka som skulle kunna ingå i en eventuell riskgrupp. Även om man idag vet var smittan finns så är det svårt att veta vilka som rör sig i områdena. 

Det finns idag inget politiskt förslag kring att subventionera kostanden, men Jonas Andersson (L) tror inte att det är rätt väg att gå.

– Det är klart att de blir en kostnad för dem som bor på de ställena, men andra bosätter sig där villapriser höga, andra där det är dålig kollektivtrafik så de måste ha bil. Det vi måste göra är att blir duktigare på att informera i mer riskutsatta områden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.