Risk att isbrytare inte kan användas i Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens torka är vattennivån i Vänern fortfarande så låg att Sjöfartsverket inte vet om de får upp isbrytaren. För några år sedan svämmades stränderna istället över. Vattennivån i Vänern är redan hårt reglerad, men de här exemplen visar att det inte räcker.

I dag bildades Vänerrådet under en symbolisk ceremoni. I Residenset i Vänersborg skrev Västra Götalands och Värmlands landshövdingar under en överenskommelse om att verka för att Vänern i framtiden tappas på ett hållbart vis.

– Det är först nu vi ser konsekvenserna av att hålla Vänern så hårt reglerad som vi gjort hittills, säger Laila Gibson som är verksamhetssamordnare på Vänersamarbetet. Vi tror att vi måste går tillbaka till en mer naturlig tappningsstrategi.

Många olika viljor

Men att ändra regleringen av Vänern är inte så lätt som man skulle kunna tro. Runt sjön, som är den största inom EU:s gränser finns företag, kommuner, jordbruk och turistanläggningar som alla är beroende av, och vill vara med och påverka, sjöns nivåer.

Dessutom är sjöfarten en tung aktör som vill ha inflytande över Vänerns nivåer.

– Ett nästa steg samarbetet är att få alla de här andra aktörerna att skriva under en överenskommelse, säger Laila Gibson. Vi vill att alla nya projekt och alla byggnationer som utförs också skall vägas mot vilka konsekvenser de ger för Vänerns nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.