I stadens privilegiebrev från 1621 står det i första paragrafen: För det första, skal denne Stad, heta och kallas Götheborgh. Foto: TT

Därför heter Göteborg Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

27 januari har Göte namnsdag. Då passar SVT Nyheter Väst på att säga grattis till Göteborg. Men vi undrar samtidigt varför staden heter som den gör. Vi ringde upp Jan Christensson, historiker på Göteborgs universitet.

– Det handlar förstås om goternas borg, säger han.

Jan Christensson berättar att namnet Göteborg härstammar från när staden grundades i början av 1600-talet. Alternativa stavningar förekom då, bland annat Giötheborg, Göteborgh och Gothenburg och så Gamble Gotenborg. Själva namnet kommer av att Göteborg var en befäst stad vid mynningen till Göta älv.

– Namnet Västergötland kan spåras tillbaka till 1070-talet. Det var författaren Adam von Bremen som pratade om Westra Gothia. ”Borg” kommer från den militära delen som står för att skydda staden, säger Jan Christensen.

– Det var en av Europas mest befästa städer på den tiden. Det byggdes en stor mur med en vallgrav innanför. Den revs inte förrän i början av 1800-talet.

I stadens privilegiebrev från 1621 står det i första paragrafen: För det första, skal denne Stad, heta och kallas Götheborgh.

”Kan du komma på något bättre?”

Göteborg har under åren haft många smeknamn. På grund av stadsplaneringen kallade holländare staden under en period för Nya Amsterdam. Fortfarande lever även ”Lilla London” kvar som smeknamn efter att många britter, som Chalmers, Chapman, Dickson, Hall och Keiller, deltagit i stadens utveckling från handels- till industristad. På senare år har även ”Sveriges framsida” varit ett flitigt använt epitet.

Men Jan Christensson tycker nuvarande Göteborg är bra.

– Ja det är väl bra, även om inte muren är kvar i sin helhet eller kan du komma på något bättre? Kanske dialektalt med två T!?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.