Staden tänder upp för en framtid fri från kvinnovåld

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagkvällen kommer flera aktörer i Göteborg uppmärksamma Orange Day – ett FN-initiativ som jobbar för en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor. Detta gör man bland annat genom att  lysa upp staden i ett optimistiskt, orange ljus.

”Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet”

Så skriver FN Kvinnor på sin hemsida när de vill sprida information om Orange Day som sker idag den 25 november. Göteborg är inget undantag, då man varje år får in runt 3000 ärenden om brott i nära relationer.

– Det här är ett problem, ett stort samhällsproblem som finns i alla samhällsklasser överallt, säger Per Jona Laurell, Gruppchef sektionen för brott i nära relationer.

Berättar utsatta kvinnors historia

På flera platser runt om i Göteborg kommer detta att uppmärksammas. Bland annat kommer Ullevi, Scandinavium och Lisebergshjulet att lysa orange och på bland annat Frölundas Bibliotek har man valt att ställa ut projektet Cause of Death: Woman. Där olika journalister följt med våldsdrabbade kvinnor.

– Till allmänheten vill vi skicka med ett budskap att man ska våga ställa sig på kvinnor och flickors sida. Vi behöver fler som kan säga ”stopp” mot mäns våld mot kvinnor även i sin vardag, berättar Olga Persson, ordförande för Sveriges Kvinnojourers branschorganisation Unizon som finansierat projektet.

Hör Per Jona Laurell, Gruppchef sektionen för brott i nära relationer samt Unizons ordförande Olga Persson i klippet ovan.

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.