Därför ska du ha koll på regionvalet

Uppdaterad
Publicerad

Vad står egentligen på spel i regionvalet? Hur mycket resurser har regionen? Och vad är deras uppdrag? Statsvetaren Maria Solevid förklarar varför du bör bry dig om valet som har lägst intresse hos de som röstar.

Enligt en ny Novusundersökning som gjorts av SVT lokala nyheter och Uppdrag granskning är det få som vet vem som styr eller vilka våra regionpolitiker är. Enligt Maria Solevid, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, finns det anledningar att ha bättre koll på regionvalet.

Det handlar om pengar. Av vår kommunalskatt går ungefär en tredjedel till regionen. Sjukvården är dessutom en het valfråga, och det är just regionen som har ansvar för sjukvården där du bor. Av Västra Götalandsregionens budget är till exempel hela 85 procent avsatt för hälso- och sjukvård.

Regionen ansvarar även för kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet