Sjukhusdirektör Björn Järbur förklarar varför de vill prioritera delar av ledningen i vaccinationskön. Foto: TT/SVT

Därför vill NU-sjukvården prioritera delar av ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Delar av ledningen för NU-sjukvården får gå före i kön till coronavaccinet. Enligt sjukhusdirektör Björn Järbur handlar det om att kunna säkra upp i verksamheterna. Totalt handlar det om tusen vaccindoser, varav fem enligt sjukhusdirektören kommer att gå till ledningen.
– Vi måste ha personer som kan ta snabba beslut, säger han.

Vaccinationen av vårdpersonal inom NU-sjukvården, som innefattar Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus, kommer att ske i två etapper. Först ut är klinisk personal och personal som arbetar inom intensvivården.

Sjukhusdirektör Björn Järbur svarar på kritiken om att delar av ledningen inom NU-sjukvården går före i kön för coronavaccinet.

Därefter kommer etapp två – och där står ledningsgruppen bland de första på listan. De går bland annat före AT-läkare och personal som arbetar på kvinnokliniken, vilket uppmärksammats av bland andra DN.

– Ledningen är verkligen inte viktigare än någon annan. Men det finns personer där som är avgörande för att verksamheten ska fungera. Hade de inte varit på plats när coronaviruset bröt ut i våras hade allt rasat samman, säger Björn Järbur.

Men det handlar inte om hela sjukhusledningen. Enligt Björn Järbur rör det sig om ungefär fem personer i ledningen som ska vaccineras före annan personal som står längre ner på listan.

”Förstår att det sticker folk i ögonen”

Totalt är det tusen personer som arbetar på sjukhusen kommer att få sin första vaccindos nästa vecka. Enligt Björn Järbur är risken för tillfälliga biverkningar, som feber och frossa, en ytterligare anledning till varför man väljer att prioritera sjukhusledningen.

Exempelvis kommer inte all personal som står med i etapp ett att vaccineras i första omgången.

– Risken är att alla blir sjuka samtidigt, och det vill vi inte riskera. Jag förstår att det kan sticka folk i ögonen, men jag tycker det är dumt att inte kunna se det utifrån flera olika perspektiv, säger han.

Läkarna nöjda på SU

Ilja Laesser är ordförande i sektion SU Västra Götalands läkarföreningoch hon är nöjd med de prioriteringsordning som de själva följer.

– På SU jobbar ledningen på distans och riskerar inte att smitta varandra. Hur förutsättningarna är för ledningen på NU-sjukvården vet jag inte, men vi är nöjda med den prioriteringsordning av vaccinet som finns för SU, säger Ilja Laesser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet