Drygt tre veckor efter branden dog Dragica hon av sina skador. ”Mormor hade mer att ge”, säger Darko Rakovic. Foto: Niklas Göransson/privatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Darkos mormor dog i branden i Hisings Backa

Publicerad

Han hade inget val utan hoppade från balkongen på andra våningen. Kvar stod 85-åriga mormor Dragica och väntade på hjälp från brandmännen medan eldens lågor närmade sig.
– Hon har vårdats tre veckor på brännskadeavdelningen i Linköping och jag trodde verkligen att hon skulle klara det, men nu gick det inte längre, säger Darko Rakovic.

Plötsligt smällde det till. När Darko Rakovic var hemma hos sin mormor den 12 april förstod först ingen vad som hade hänt. Inte tills röken började välla ut i trappuppgången och en annan lägenhet i huset stod i lågor.

Mormor Dragica brukade berätta historier för Darko när han kom på besök, så även den 12 april, dagen då det började brinna i flerfamiljshuset där Dragica bodde.

– Jag var och hälsade på mormor precis som jag ofta brukade göra. Vi satt och åt varsin clementin och pratade minnen. Hon var duktig på att berätta historier min mormor, säger Darko som larmade när han insåg att smällen berodde på att det brann i en lägenhet nära mormor Dragicas.

Hettan gjorde att fönster exploderade

Han berättar om en kaotisk dag och förklarar att han fortfarande har svårt att sätta ord på känslorna. Trots att det gick snabbt för räddningstjänsten att komma gick tiden långsamt och Darko och mormor tog sig ut på balkonen. Hettan från elden gjorde att fönster exploderade i huset.

– Jag hade inget val utan insåg att jag var tvungen att hoppa från balkongen när brandmännen hade kommit, säger han och berättar om hur han satt på marken nedanför och blev omhändertagen av ambulanspersonal.

Dragica vågade inte hoppa utan stod kvar

Foto: SVT

Men kvar på balkongen stod mormor Dragica som med sina 85 år inte vågade hoppa. Istället fick hon vänta på att brandmännen kunder assistera henne med kran. Darko är först tyst när han ska fortsätta att berätta.

– Det var så fruktansvärt varmt och det går inte riktigt att beskriva tiden. När jag tänker tillbaka känns det som ett kaos. Elden slog ut från fönster bredvid och mormor hann få 30-procentiga brännskador, säger Darko som berättar att hans familj har rötterna i de serbiska delarna av Bosnien och att hans mormor var pigg för sin ålder och alltid åkte tillbaka varje sommar till Balkan.

– Hon var inte färdig med livet utan bodde själv och klarade sig fint. Mormor hade mer att ge och hade redan bokat sommarens resa som hon såg fram emot. Det var inte så här man hade föreställt sig att det skulle sluta, säger Darko Rakovic och beskriver nu att han är både arg, bitter och ledsen.

Någon var alltid vid mormors sida

I tre veckor vårdades Dragica på brännskadeavdelningen på universitetssjukhuset i Linköping. Till en början såg det positivt ut berättar Darko som säger att släkten är stor och att någon alltid var på besök bredvid sjukhussängen.

– Jag var själv där två gånger och vi trodde alla att det skulle gå vägen, men sedan tillstötte komplikationer, säger Darko som suckar tungt och fortsätter efter en stund och säger att nu blir det ingen resa till Bosnien för mormor.

I onsdags häktades en kvinna i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Hon är enligt åklagaren den person som ligger bakom branden som startade i huset där Dragica bodde. Kvinnan nekar till brott. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer