Marcus Täck är en äkta gamer och har hittat nya vänner genom Datorspelsklubben. Foto: SVT

Datorspelandet tog över Marcus liv – spelklubben räddade honom

Uppdaterad
Publicerad

Datorspelandet höll på ta över livet helt för Marcus Täck, nu 14 år gammal. Han stannade hemma från skolan och spenderade lite tid med vänner. Sedan kom Datorspelsklubben in i hans liv och förändrade allt.

Marcus största intresse i livet är dator- och tv-spel. Under en längre tid började han att isolera sig ensam hemma framför datorskärmen.

– Jag var väldigt mycket hemma. Ibland gick jag inte till skolan för jag var verkligen fast med datorn.

Unga med funktionsvariation

Sedan kom Datorspelsklubben in i hans liv. Datorspelsklubben är en kommunal verksamhet inom Göteborgs stad. För att få vara med krävs ett beslut enligt LSS. Spelklubben är en mötesplats för spelintresserade unga med funktionsvariation och hemmasittandeproblematik.

– Förut hade jag jättesvårt att vara med andra människor. Jag brukade vara själv i ett eget klassrum i skolan till och med, så svårt hade jag det, men nu är jag med många i ett stort klassrum.

Varför har det blivit så?

– Det är spelklubben som har förändrat det, för att det är så många här.

Den sociala isoleringen bryts

På klubben samlas unga kring datorspelandet, men gör också mycket annat så som bordtennis, fotboll, brädspel och äter ihop. Framför allt umgås de. Genom att samla de unga runt deras största intresse ska deras sociala isolering brytas.

Kan du beskriva vad spelklubben betyder för dig?

– Jag vet inte ens om det går att beskriva. Jag tycker att det är helt sjukt vad det har förändrats för mig i skolan och hemma.

Det var Marcus föräldrar som hörde talas om verksamheten och fick honom att gå dit.

– Först trodde jag inte på mina föräldrar att det skulle förändra någonting, men de hade rätt, det har förändrat mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.