Emelie och Marie berättar om saknaden och sorgen efter Oliver. Foto: SVT

De förlorade Oliver till drogerna: ”Obeskrivlig sorg”

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2017 hittas Oliver Samuelsson Blomberg död i en lägenhet i Borås. Han har dött av en överdos, bara 26 år gammal.

– Det är en obeskrivlig sorg, säger Marie Blomberg, mamma till Oliver.

Saknaden finns där dagligen. Åren efter Olivers död beskriver hon som fruktansvärda. Hon har gått till psykolog och även diakonissa för att bearbeta förlusten.

– Det var mycket skam. Vad har jag gjort fel, eftersom jag har två barn till och inget hänt med dem. Vad var det som gick fel på vägen med honom?

I slutet av 2015 fick familjen reda på Olivers missbruk. Drygt ett år senare var Oliver död. Han dog av en andningsdepression. I blodet fanns spår av subutex, men även andra preparat, berättar Marie.

Narkotikadödligheten har ökat

Sedan i början av 1990-talet har narkotikadödligheten i Sverige ökat kraftigt. Det beror, enligt forskare, främst på att användningen av opioider ökar.

Till den gruppen substanser hör gatudroger som heroin, men även läkemedlet metadon och just subutex (numera kallat buprenorfin) som används i behandling av opioidberoende och ges som ett substitut.

Enligt Marie gick inte Oliver på en sådan behandling, utan fick tag på preparaten via kontakter.

”Dömer inte missbrukare”

Som Marie förstått det började Oliver testa droger under en utlandsresa. Efter sonens död har hon ändrat synen på missbruk.

– Jag tycker inte om droger. Men jag dömer inga missbrukare längre som jag gjorde innan. Någonstans finns det en människa bakom.

I klippet ovan berättar Marie Blomberg och dottern Emelie Blomberg om saknaden och sorgen efter Oliver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.