Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är klart att vi inte ska tolerera fusk”, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande. Foto: TT

Fem gick före i vaccinkön i Västra Götaland – prioriteras inte för dos två

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har utnyttjat en länk på internet avsedd för vårdpersonal för att gå före i vaccinkön – trots att de inte är i riskgrupp. Men de kan inte vänta sig att få gå före i kön för sin andra dos.

– De har fått en dos och de får nöja sig med det. Det blir ingen mer dos , säger Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande.

SVT Nyheter Väst har under veckan rapporterat att de som gått före i kön för vaccinering i Västra Götaland även får gå före i kön för sin andra dos – på bekostnad av personer i riskgrupp. De som gått förbi kön har varit bland annat chefer och personal inom vården som fått doser som annars hade gått till spillo. Även privatpersoner har gått före via en länk avsedd för vårdpersonal.

– Det beror på hur många som gått förbi kön och det har vi ingen översikt över. Så det är svårt att göra en separat planering för den gruppen, sa Kristine Rygge, vaccinsamordnare på regionen då.

Nya besked

Nu vänder regionen i frågan. De som gått före i kön via länken kommer inte att kunna gå före i kön för sin andra dos, bekräftar Johnny Magnusson (M).

– Hälso- och sjukvårdsdirektören har satt ned foten, det är inget politiskt beslut. Jag är upprörd själv, det är klart att vi inte ska tolerera fusk, säger han.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Nej, vi arbetar för högtryck med att vaccinera med de doser vi har. Om någon smiter emellan och tar en fuskväg är det beklagligt och upptäcker vi det ska vi naturligtvis göra åtgärder. Men vi kan inte ägna vårt huvudfokus för att förhindra fusk och sakta ned vaccineringen.

”Vi följer prioriteringsordningen”

Regionens vaccinationsgrupp beslutade under fredagen att de som felaktigt fått första dosen nu får vänta på den andra. En viktig markering, menar vaccinsamordnare Kristine Rygge.

– Det är inget vi accepterar. Invånarna ska känna sig säkra med att vi följer den nationella prioriteringsordningen. Att ett fåtal personer fuskat in sig, påverkar inte vaccinationsplanen i stort, säger hon.

Då beskedet från nationellt håll säger att andra dosen kan vänta så blir inte heller de felaktiga doserna bortkastade, resonerar vaccinationsgruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet