Därför seglar de efter Bohuskusten. Foto: SVT

De kampanjar mot plast i haven

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av skräp och plast sköljs upp längs stränderna efter Bohuskusten. Under Västerhavsveckan åker den seglande kampanjen Rescue the sea därför runt från hamn till hamn för att belysa ett av vår tids största miljöhot.

Varje år flyter mellan 4.000 och 8.000 kubikmeter skräp i land längs Västkusten. Just i Bohuslän hamnar mycket plast och annat skräp eftersom strömmar bland annat i Nordsjön och Östersjön leder dit.

– Nästan alla strömmar leder hit vilket gör att Bohuskusten blir extra hårt drabbad av skräp. Man ser otroligt mycket plast i vikarna som vätter ut mot havet, säger Karin Lavett, på Rescue the sea.

Strömmar i haven som alla leder till Bohuskusten. Foto: SVT

Nya arbetsuppgifter

Segelfartyget Astrid Finne, som byggdes i Norge på 1930-talet, har tidigare använts som sjöräddningsfartyg. Därför blev kampanjens namn Rescue the sea när båten fick nya arbetsuppgifter.

De seglar från hamn till hamn och och informerar om plast i haven och den marina nedskräpningen. Från Sydkoster i norr till och i Marstrand i söder plockar de upp intresserade som vill följa med ut och lära sig mer om den marina nedskräpningen.

– Vi tar med och så får det prova på och segla och städa en strand. Vi har fullbokade turer hela veckan vilket är jätteroligt, säger Karin Lavett.

Veckan arrangeras av Ren och attraktiv kust där de elva kommerna som ligger efter Bohuskusten ingår. Den 20 meter långa segelbåten Astrid Finne ägs av föreningen Mot bättre vetande som håller till på Öckerö.

– Föreningen hade ett dalande medlemsantal och förra hösten engagerade flera av oss för att väcka liv i den, säger Karin Lavett som också är expeditionsledare.

Vill städa jorden runt

Tanken är att de ska kunna göra en långsegling och samtidigt fortsätta att jobba med kampanjen Rescue the sea.

– Vi vill ge oss ut på ett äventyr men det är viktigt också att vi har ett syfte. Nu har vi jobbat med det hela året och samlat ihop pengar inför en avgång som förhoppningsvis sker till hösten.

– Engagemanget finns där och det är många som vill följa med och segla men det är dyrt att ha en båt så vi behöver mer pengar. Men vi tror allihopa väldigt starkt på att det kommer att gå att städa sig jorden runt, säger Karin Lavett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräpkusten

Mer i ämnet