Hantverkare tog spårvagnen i Göteborg under lördagen för att visa på problemen när många parkeringsplatser försvinner i centrum. Foto: SVT

Hantverkare protesterar mot minskning av parkeringsplatser

Publicerad

Flera hantverkare manifesterade i centrala Göteborg under lördagen. De vill visa att deras arbete försvåras när många parkeringsplatser försvinner i centrum på grund av många stora infrastrukturprojekt runtom i staden.

Det är intresseorganisationen Företagarna som står bakom manifestationen som utgick från Kungstorget.

– Redan i dag är för få parkeringsplatser ett stort bekymmer för hantverkare. Vissa säger till och med att de väljer bort jobb i centrum på grund av parkeringssituationen, säger Monica Crusner som är styrelseordförande i Företagarna i Göteborg.

Parkering byggs bort

I en rapport från senhösten 2016 framgår att upp till 7.000 parkeringsplatser kommer att påverkas i centrum under den byggintensiva period som pågår just nu. Projekt som gör att parkeringsplatser kan försvinna är bland annat Åkareplatsen som får ett resecentrum, nya Hisingsbron samt överdäckningen av E45 fram till Götatunneln.

Trafikkontoret arbetar med att hitta ersättningsplatser men pekar även på närliggande alternativ till de parkeringsplatser som försvinner.

– Det kan fungera för folk som jobbar på kontor som kan ställa bilen och promenera. Men för mig är det svårt för jag är nere i bilen flera gånger om dagen när jag är ute på jobb, säger Mats Magnander som har egen målerifirma.

Följer rekommendationer

Göteborgs stad går samtidigt ut med rekommendationer till bilister att åka en annan tid om det mycket trafik, välja en annan väg om det finns möjlighet eller välja ett annat färdmedel. Det sista rådet är något som hantverkarna tog fasta på under sin manifestation.

De plockade med sig sin utrustning med stegar, hinkar med målarfärg och borrmaskiner och hoppade på spårvagnen.

– Det är en ohållbar situation i Göteborg med parkeringsplatser och vi har det redan extremt svårt i dagsläget, säger Mats Magnander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer