Foto: SVT

Bernmar (V) och Josefsson (M) om överenskommelsen mellan S och D

Uppdaterad
Publicerad

Att Socialdemokraterna och Demokraterna skulle inleda en valteknisk samverkan var både förvånande och väntat. Det anser kommunstyrelsens kommande ordförande Axel Josefsson, och oppositionsrådet Daniel Bernmar (V).

Beskedet från S och D innebar att partierna kan knipa tillbaka ett antal politiska poster i Göteborgs stads många nämnder och bolagsstyrelser. Axel Josefsson (M) uppger att han blev förvånad över samverkan mellan S och D.

– Det är ett fåtal platser man vinner tillbaka, och vi har totalt över tusen platser runtom i Göteborgs stad och bolagen. Jag tror att det kan vara farligt att gå in i den här typen av samverkan eftersom man lätt blir förknippad med det andra partiet, säger han.

Daniel Bernmar (V) säger att beskedet å ena sidan var väntat, och att de rödgrönrosa varit förberedda på beskedet.

– Men rent politiskt är jag förvånad över att Socialdemokraterna väljer att samverka med Demokraterna istället för med oss rödgrönrosa. De pucklade på varandra rätt hårt i valrörelsen och dessförinnan.

Fick själva kritik för överenskommelse

Det slutliga beslutet om alla politiska poster tas på ett kommunfullmäktigemöte under torsdagen. Inför kommunfullmäktige fick Alliansen och de rödgrönrosa en hel del kritik för att de själva gjorde en valteknisk överenskommelse. Men det var skillnad, säger Josefsson och Bernmar.

– Vi gjorde det utifrån att vi ville få ordning på styret i stan. Det tyckte vi var värt, utifrån att vi hade mycket att vinna på det. Här vinner inte varken Socialdemokraterna eller Demokraterna särskilt mycket på överenskommelsen, och därför är jag förvånad över att de väljer att göra så, säger Josefsson.

– Vår överenskommelse med Alliansen handlade om att säkerställa att vi inte förlorar några mandat, och att vi skulle ta de mandat vi kunde från Sverigedemokraterna och Demokraterna. Det tyckte vi var viktigt, säger Daniel Bernmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.