• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Kommunalrådet Marie Dahlin (S) oroas för framtiden. Foto: SVT/Montage

Politikerna vill säkra en lokal tidning

Publicerad

De ekonomiska problemen för tidningskoncernen Stampen väcker oro hos lokala politiker. I Vänersborg har man nu inlett samtal mellan politiker och näringsliv om hur man kan stärka den lokala journalistiken.

De vill än så länge vara hemliga. Men när tidningskoncernen Stampens ekonomiska problem uppdagades, och en rekonstruktion av företaget inleddes, väcktes frågan mellan politik och näringsliv om hur man kan stärka den lokala journalistiken.

Läs mer: Stampen säljer OTW

Kommunalrådet i Vänersborg, Marie Dahlin (S), talar om en hatkärlek mellan politiker och journalister som ändå tjänar ett syfte.

– Det är mycket av det vi använder som är skattebetalarnas pengar och då har de rätt att veta var det går, och försvinner det ja då sätts demokratin ur spel kan man säga.

Näringsliv och politiker

I nuläget har gruppen som består av henne och ett antal representanter för näringslivet från Trestadsområdet bara samtalat inledningsvis. Men under hösten hoppas hon att något mer konkret kan komma ut av samtalen.

Risken som hon ser annars är ett samhälle där medborgarna i högre utsträckning använder sociala medier som sin främsta nyhetskälla.

– Dagens ungdomar ser eller läser inte nyheter. Man lever i en social bubbla på Twitter, Instagram eller Facebook, där journalistiken är begränsad, som kanske inte alltid speglar sanningen, säger Marie Dahlin (S)

Internet ersätter

Vänersborgsbon Petra Kusche ser inte nyhetsinformationen via sociala medier som en typ av information som enbart kommer från likasinnade.

– Det är ju många som inte är mina ”vänner” i de grupper om händelser som jag är med i, så det tycker jag inte, säger hon.

Tony Assale är inne på samma bana, internet överlag fungerar väl så bra om man vill veta vad som händer i ens hemkommun.

– Men det är kanske så att man inte vet vad man gått miste om förrän tidningarna är borta, säger han.

Flera tidningar över Västsverige

Stampenkoncerenen har sex dagstidningar och åtta gratistidningar från Strömstad i norr till Halmstad i söder. I och med den pågående rekonstruktionen är det mycket som hänger på en aktörs överlevnad. Samtidigt har man från ledningens håll sagt att den lokala pressen redan gjort tillräckliga besparingar och inte kommer att skäras ned mer under rekonstruktionsprocessen.

Gör inte det att ni  borde kunna sitta lugnt i båten och vänta ut stormen?

– Storm och storm... Man har ju redan dragit ned mycket, det finns nästan inga fotografer kvar och de hinner inte följa upp de beslut vi tar för de är för få på redaktionerna, och det är ett hot mot demokratin, definitivt, säger Marie Dahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stampen

Mer i ämnet