Demokraterna är kritiska till Kvibergsskolans pedagogik Foto: SVT/Sweco

Demokraterna i Göteborg protesterar mot Kvibergsskolans pedagogik

Publicerad

Kvibergsskolan har väckt starka känslor redan innan de första eleverna hunnit börja. Nu vill Demokraterna att kommunfullmäktige kräver förändring.

Yrkandet till kommunfullmäktige lyder: ”Det finns en uppenbar risk att pedagogik med klassrumslösa, åldersblandade och skärmsurfandes jättegrupper av elever, inte leder till måluppfyllelse.” Martin Wannholt är ordförande i det snart ettåriga partiet.

– Det finns inget stöd för den här pedagogiken. Andra skolor, som Samskolan och Engelska skolan, går i motsatt riktning, med mobilförbud, säger han.

Väckt starka känslor

I början av mars rapporterade SVT om den nya skolan som håller på att byggas i Kviberg. Planerna på öppen planlösning och att byta katederundervisning mot pedagogik som utgår ifrån att eleverna själva söker kunskap fick såväl lärare och föräldrar som politiker att reagera.

Demokraterna vill nu att Kvibergsskolan inför fasta platser och klasser uppdelade efter ålder.

– Vi vill ha en vanlig hederlig kommunal skola, säger Martin Wannholt.

”Väldigt trist”

Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för skolfrågor, håller inte med.

– Jag tycker det känns väldigt trist att Martin Wannholt vill gå in och vingklippa våra duktiga pedagoger och yrkesfolk som skapar en väldigt lovande skola i östra Göteborg. Det kommer vi naturligtvis inte att stödja.

Fokus på lärarledd undervisning

Enligt Karin Pleijel är Kvibergsskolans planlösning och pedagogik anpassad efter elever med olika behov. Hon menar att det är en missuppfattning att skolan skulle skilja sig mycket från andra i som byggts i Göteborgsområdet. Kvibergsskolans olika stora rum och delvis öppna planlösning gör det lättare att skapa varierade lektioner, men även utan katedrar ska lärarna stå i centrum.

– Lärarledd undervisning är helt nödvändig i alla sammanhang, oavsett om det sker i klassrum eller andra lärmiljöer, säger Karin Pleijel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.