Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zlate Musli projektledare för Hisingens invånarguider och Azzam Alayoubi invånarguide informerar medborgare om valet den 11 september. Foto: George Adam/SVT

Demokratibuss på valturné – vill få fler att rösta

Publicerad
Val 2022Valresultat

Göteborgs Stads demokratibuss turnerar fram till valet till utvalda bostadsområden för att få fler att rösta i valet den 11 september. Deras första stopp är vid Svarte Mosse i Biskopsgården.

Med ungefär en månad kvar till valet har Göteborgs Stad ökat takten med olika aktiviteter som kan bidra till att fler går och röstar. Demokratibussen är tänkt att besöka ett tjugotal platser runt Göteborg där valdeltagandet har varit lågt.

– Vi har områden som exempelvis Biskopsgården där valdeltagandet ligger på 56 procent. Vi är olika personer med olika språkkompetenser och åldrar för att kunna nå ut till så många som möjligt, säger Zlate Musli, projektledare för Hisingens invånarguider.

Arbetar för ett mer jämnlikt valdeltagande

I det valstärkande arbetet har demokratibussen fyra målgrupper som de arbetar efter vilket är de yngre och äldre, personer med funktionsvariationer och områden med lägre valdeltagande.

Hur gör ni för att inte främja vissa partier?

– Vi pratar inte om politik överhuvudtaget. Vi pratar bara om att det är valår och den praktiska informationen. Vi går aldrig in i någon politiskt information eller diskussion, säger Zlate Musli.

Hör projektledaren och invånarguiden Azzam Alayoubi berätta om deras arbete i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet