Sommarjobbar med demokratifrågor

Publicerad

Sommaren är lika med sommarjobb för många ungdomar. Och i stadsdelen Angered har de skapat ett annorlunda jobb. En demokratiskola för 30 ungdomar.

Några säljer glass, och andra klipper gräs. Men i Angered återgår ett gäng till skolbänken, för att lära sig mer om demokrati.

– Det är bra att lära sig om demokrati och mänskliga rättigheter, säger Isac Persson som är en av ungdomarna.

Sommarjobbet har det fått välja och sedan har det skett lottning. Som i andra sommarjobb, eller feriejobb som det också kallas, får ungdomarna betalt för Camp demokrati.

Få unga delaktiga i politik

Bakom demokratiskolan står stadsdelsförvaltningen Angered. Syftet är att ge de unga kunskap och verktyg att agera i ett demokratiskt samhälle och att göra sina röster hörda.

– Vi behöver aktivt värna om demokratin för att motverka antidemokratiska krafter och vi vill att ungdomarna ska känna sig delaktiga och förstå att de är med och formar framtiden, säger Bettan Byvald, processledare inom Trygghetssamordningen och en av initiativtagarna till demokratiskolan.

”Väldigt lärorikt”

Under de tre veckorna som Camp demokrati håller på blir det fokus på roliga aktiviteter. Ungdomarna kommer att arbeta med olika teman som demokrati och mänskliga rättigheter, och de varvar teori med praktik.

De praktiska övningarna blir i form av idrottsaktiviteter, fältstudier och grupplekar. De teoretiska övningarna består av föreläsningar, studiebesök, diskussioner och reflektioner.

– Jag har lärt mig mycket om samhällsfrågor och demokrati, det har varit väldigt lärorikt, säger Duretti Kassim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.