Liberalerna i väst vill se Nyamko Sabuni som partiledare. Foto: TT

Slutbeskedet: L i väst vill se Sabuni som partiledare

Publicerad

Liberalerna i Västsverige vill se Nyamko Sabuni som efterträdare till Jan Björklund när han lämnar sin post om några veckor. Det beskedet lämnade förbundet under ett extra förbundsmöte under söndagen.

Under söndagen slog Liberalerna i Västsverige fast att de vill se Nyamko Sabuni som partiledare.

Under fredagen hölls en rådgivande omröstning inom Liberalerna i Västsverige, ett av de tre förbund som väger allra tyngst. Resultatet visade att Nyamko Sabuni har störst stöd i förbundet. Det avgörande beslutet fattades på ett extra förbundsmöte under söndagen. Nyamko Sabuni fick 100 röster, Erik Ullenhag fick 57 röster och en röst var blank.

– Jag har hört många goda argument för Nyamko. Det finns en uppfattning om att hon är tydlig och är en bra politisk ledare med bred erfarenhet. Att hon ger tydliga och bra svar på de utmaningarna som vi har i Sverige, säger Pär Gustafsson som är förbundsordförande Liberalerna Västsverige.

De stora distrikten avgörande för val av partiledare

På söndagen stod det även klart att Skåneliberalerna röstade för Nyamko Sabuni. Därmed har två av de tre största distrikten gett sitt besked. I Stockholm väntas besked på tisdag om vilken kandidat man helst ser som ny partiledare.

Vem som tar över stafettpinnen efter Jan Björklund avgörs på ett extrainsatt landsmöte den 28 juni.

Fakta: Så väljs ny partiledare för Liberalerna

Visa

Alla förbund ska presentera sitt förslag på ny partiledare men det slutgiltiga beslutet fattas av de 183 ombuden på det extra landsmötet.

Omröstningen hemlig. Även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer