En deprimerad man som sökte vård blev hemskickad från akuten med lugnande medel och utlovade uppföljande telefonsamtal från vårdteamet. Dagen efter tog han sitt liv. Foto: SVT/Hans-Åke Mossberg

Deprimerad blev hemskickad med lugnande medel – tog sitt liv dagen efter

Publicerad

En deprimerad man som sökte vård blev hemskickad från akuten med lugnande medel och utlovades uppföljande telefonsamtal från vårdteamet. Dagen efter tog han sitt liv.
Nu får psykiatriakuten i Trollhättan kritik från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för att inte ha gjort någon självmordsriskbedömning.

Mannen, som är i 60-årsåldern, hade mått allt sämre under en period och hade en pågående kontakt med sin vårdcentral på grund av depression och ångest. En sommardag för två år sedan sökte han akut hjälp på vårdcentralen, tillsammans med sina anhöriga, och berättade om impulsiva tankar om att ta sitt liv.

Han remitterades vidare till den psykiatriska akutmottagningen i Trollhättan för en bedömning och eventuell inläggning. Där pratade han om att han hade mörka tankar men inga självmordstankar.

Fick lugnande

Han fick lugnande medel utskrivet av läkaren och skickades hem, för att följas upp per telefon av ett mobilt vårdteam.

När de ringde senare samma dag uppgav mannen att han hade tankar om att ta sitt liv, men inga planer på det, och han uttryckte besvikelse över att inte ha blivit inlagd för vård. När mobila teamet tog kontakt med honom dagen efter hade han tagit sitt liv.

Ivo kritiserar

Nu kritiserar Ivo psykiatriakuten i Trollhättan för att de inte gjorde någon självmordsriskbedömning av mannen som var deprimerad och tidigare under dagen sagt att han skulle överdosera i syfte att ta sitt liv.

De menar att den sammantagna bilden med information från anhöriga och sjukdomshistorien klart visar att patienten mådde mycket dåligt. Ivo ifrågasätter därför beslutet att skicka hem patienten med planerad telefonuppföljning från det mobila teamet. Det skriver myndigheten i utredningen av klagomålet från mannens änka.

I en tidigare version av den här artikeln fanns en kommentar av verksamhetschef Kent Storm, den är nu borttagen eftersom han uttalade sig om ett annat fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer