Foto: SVT

Designen som del av problemet – och lösningen?

Publicerad

Kan designen bidra till att minska nedskräpningen i havet – istället för att vara en del av problemet? Det är frågan som ställs i utställningen Ocean plastics som öppnar på Röhsska museet i Göteborg på lördagen.

Varje år hamnar mängder med plast i våra hav, så pass mycket att nedskräpningen har blivit en av vår tids stora miljöfrågor. 

Plasterna finns i dag i alla möjliga produkter – från gräsklippare och leksaker, till kläder och avancerade medicinska hjälpmedel, allt på grund av plasternas mångsidighet.

Bli del av lösningen

– Plast har ju används av designers sedan det uppfanns. Så design som fält har varit en del av problemet till att det finns en massa plaster i haven. Men utgångspunkten i den här utställningen är mer hur design kan bli en del av lösningen, säger Johan Deurell, intendent på Röhsska museet i Göteborg. 

Utställningen som öppnar på lördag rör sig mellan olika teman. Tillsammans med Håll Sverige rent och Chalmers fokuserar en del på vad plasterna används till och hur de hamnar i havet. 

Men utställningen visar också hur design ibland smälter ihop med forskning och aktivism i jakten på nya hållbara produkter. 

Design och forskning smälts samman

På övervåningen visas jackor som bryts ner om de hamnar i havet och hur formgivare är med och tar fram nya material som kan ersätta många av de produkter som vi använder i vår vardag. 

– Målet med utställningen är dels att visa på en aktuell designtendens med hur nutida formgivare förhåller sig till plastnedskräpning. Men också hur de utforskar biologiskt nedbrytbara material och bioplaster för att ersätta artificiella plaster. 

Utställningen pågår till den 5 januari 2020. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.