Afrikanska vildhundar är en stark hotad art. Ändå har många friska vildhundar avlivats på Borås djurpark. Foto: Christopher Torchia

Dessa djur har avlivats på djurparken

Uppdaterad
Publicerad

Även hotade arter kan bli överskottsdjur och avlivade, det visar dokument från Borås djurpark.

Avlivningar av djur sker när inga andra lösningar finns att tillgå enligt Borås djurpark. Så har exempelvis varit fallet för de nio lejonen ur de senaste sex årens kullar. Dessa har inte kunnat placeras på andra djurparker och när aggressionerna i gruppen blivit för stora avlivades de.

Lejon är inte en akut hotad art, trots att lejonpopulationen i Afrika minskar kraftigt, och är svåra att placera på andra djurparker då nästan alla parker har egna lejon, enligt den europeiska djurparksföreningen EAZA.

Avlivningar på Borås djurpark

En frisk population

Men även starkt hotade arter, som exempelvis sulawesimakaker, kan komma att bli överskottsdjur och avlivade.

– I avelsprogrammen vill man ha en så frisk population som möjligt. Tanken med ett avelsprogram är att i framtiden kunna sätta ut de här djuren igen. Och då måste det finnas en stor variation på det genetiska materialet, sa Bo Kjellson, vd på Borås djurpark, när SVT Nyheter Väst intervjuade honom tidigare i granskningen.

En annan hotad art är afrikansk vildhund. Där har sexton stycken avlivats bara under åren 2014, 2015 och 2016.

– Afrikanska vildhundar får väldigt stora kullar. Det kan vara att det bara är fem-sex djur av de som föds i kullen som går vidare i avelsprogrammet. Då kan de andra bli överskottsdjur, sa Bo Kjellson.

Andra djur som blivit klassade som överskottsdjur och avlivade på Borås djurpark mellan 2014 och 2016:

Sulawesimakak – starkt hotad art: 9 st

Gepard – hotad art: 1 st

Lodjur – sårbar enligt Svenska rödlistan: 3 st

Varg – sårbar enligt Svenska rödlistan: 3 st

Afrikans vildhund – starkt hotad art: 16 st

Björn – nära hotad enligt Svenska rödlistan: 4 st

Eland – inte hotad: 9 st

Visent – sårbar: 3 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlivningar på Borås djurpark

Mer i ämnet