Foto: TT

Dessa västsvenska kommuner vill se ett tiggeriförbud

Publicerad

Flera västsvenska kommuner vill se ett tiggeriförbud på lokalnivå, det visar SVT Nyheters undersökning.
– Det är en tydlig signal från samhället, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun.

I SVT Nyheters undersökning har kommunstyrelseordföranden fått svara på frågor om tiggeriförbud, bland annat om man är för eller emot ett lokalt tiggeriförbud.

Av de svarande i Västra Götaland har 11 kommuner uppgett att de är för ett lokalt tiggeriförbud. 16 uppgav att de var emot och 22 svarade inte.

Bra signal med förbud

Mats Abrahamsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs kommun, och han var en av dem som var för ett lokalt tiggeriförbud.

– Jag tycker det framkommer allt mer att människor utnyttjas i den situation de befinner sig. Jag anser att det är inte ok att vi har det så i vårt land. Man bör kunna förbjuda det så som man gör i andra länder, som exempelvis i Danmark, säger han.

Sorgligt att behöva tigga

I Herrljunga kommun vill kommunstyrelsen ordförande Johnny Carlsson (C) däremot inte se något förbud.

– Jag tror inte det löser problemet. Jag tycker inte man kan förbjuda fattigdom och det är det som är orsaken egentligen. Man får hitta en annan metod för att lösa det, säger han.

– Det är ingen stor fråga i vår kommun. Men att man ska behöva sitta och tigga tycker jag är väldigt sorgligt. Det ligger på en EU-nivå, det är där man får se över hur man ska hantera det, säger han.

Oanständigt att förbjuda

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, vill inte heller se något tiggeriförbud, varken på lokal eller nationell nivå.

Hon skriver i sitt enkätsvar att frågan om tiggeri har behandlats på kommunfullmäktige i Göteborg så sent som i februari då ordningsstadgan för staden var uppe till beslut. Beslutet som då togs sa att det varken finns eller ska finnas något förbud.

Så svarade de västsvenska kommunerna

Visa

Ja till förbud: Skövde, Alingsås, Partille, Härryda, Mark, Mariestad, Tjörn, Öckerö, Bengtsfors, Töreboda, Sotenäs.

Nej till förbud: Göteborg, Lidköping, Vänersborg, Falköping, Ale, Stenungsund, Lysekil, Lilla Edet, Strömstad, Tranemo, Vårgårda, Munkedal, Herrljunga, Hjo, Färgelanda, Dals-Ed.

Inget svar: Tibro, Borås, Mölndal, Trollhättan, Uddevalla, Kungälv, Lerum, Ulricehamn, Skara, Vara, Orust, Götene, Tidaholm, Tanum, Åmål, Svenljunga, Mellerud, Bollebygd, Karlsborg, Grästorp, Essunga, Gullspång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer