Folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Foto: SVT

”Det är väldigt oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Hygienrutinerna måste fungera och medvetenheten måste öka inom vården för att komma åt problemet med Clostridium Difficile, anser folkhälsoministern.

– Det är väldigt oroande att man ska behöva känna oro för att komma till sjukvården, att bli behandlad för en sjukdom eller skada och riskera att bli sjuk i något annat, säger Gabriel Wikström (S). folkhälsominister.

SVT Västnytt har under måndagen avslöjat att hundratals svenskar dött i den smittsamma tarmbakterien Clostridium Difficile, fler än som dött i den tidigare kallade sjukhussjukan MRSA.

Dödsbakterien

Folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) anser att det är landstingen som har det yttersta ansvaret för en god vårdmiljö och att det är där arbetet måste förbättras för att komma åt problemet med tarmbakterien.

– Den här typen av smittspridning kan stoppas om man följer de hygienrutiner som redan finns på plats. Tyvärr följs inte de i tillräckligt stor utsträckning. Det är grundläggande och måste fungera, annars spelar det ingen roll vilken typ av övervakning eller regelverk man har på plats, man kommer ändå inte komma åt problemet, säger han.

Nu finns ju den här problematiken. Hur ska man komma åt det?

– Jag tror att det är viktigt att arbetet måste ske lokalt. Det gäller att följa de hygienrutiner som finns, att vara medveten om problematiken och att se till att upptäckta fall registreras och inrapporteras. Det är det enda sättet, säger Gabriel Wikström (S)

Hur ser du på att det fungerar så här med en tarmbakterie som dödat så många svenskar?

– Tyvärr förekommer den här typen av vårdskador. I det här fallet finns det en koppling till användningen av antibiotika. Då är det viktigt att vi får ner användningen och i just det syftet kommer regeringen att ta fram en ny strategi för antibiotikafrågan och det är mycket möjligt att den här diskussionen också kan vara en del i den nya strategin, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbakterien

Mer i ämnet