Johanna Svensson på onkologen på Sahlgrenska tycker att regionens införandeprocess bidrar till ojämlik vård. Foto: SVT

Läkaren: ”Det blir inte lika vård”

Publicerad

Sahlgrenska skriver i nuläget inte ut cancermedicinen Lynparza, till skillnad från andra universitetssjukhus i landet, eftersom regionen ännu inte har godkänt någon finansiering.

– Det blir ju inte lika vård om våra patienter blir tvungna att söka vård i andra landsting, säger Johanna Svensson, verksamhetschef inom onkologi på Sahlgrenska.

Jubileumskliniken på Sahlgrenska är en av landets största onkologimottagningar. Här behandlas hundratals patienter med olika typer av cancer dagligen, och det var hit Pia Claesson Fredins läkare vände sig när den nya medicinen Lynparza blev tillgänglig för hennes patientgrupp.

Men Sahlgrenska meddelade att de inte kan skriva ut medicinen till Pia. Anledningen är att man måste invänta regionens beslut den 18:e mars för att få finansiering. Annars måste sjukhusen ta kostnaden själva.

– Om vi skulle börja skriva ut den medicinen idag, innan regionen finansierar den, får jag välja att inte behandla en annan patient med cancer, säger Johanna Svensson, verksamhetschef inom onkologi på Sahlgrenska.

Ojämlik vård

I Pia Claesson Fredins journal står det ”patienten har rättighet att söka vård i andra landsting”. Detta är inte en uppmaning, utan information, enligt Johanna Svensson.

Men då Västra Götalandsregionens patienter inte får medicin lika snabbt som i andra landsting, beroende på var man är i processen med ordnat införande, blir det ibland enda utvägen för patienter som exempelvis Pia.

– Jag önskar att vi kunde starta behandling för patienterna samma dag som man gör i andra landsting, säger Johanna Svensson.

Hon känner sig frustrerad över situationen, som enligt henne leder till en ojämlik vård i landet.

– Det blir ju inte lika vård om våra patienter blir tvungna att söka vård i andra landsting, säger hon.

Pengarna måste fördelas

Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen på regionen, säger att han förstår sjukhusets farhågor. Samtidigt är han nöjd med modellen för införande av nya läkemedel inom regionen, även om han kan se att den upplevs som ”knölig”.

– Till syvende och sist har vi inte mer än 45 miljarder till hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Då måste vi fundera på hur vi använder den samlade summan pengar totalt sett, säger han.

Här kan du höra en längre intervju med sjukvårdspolitikern Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.