Klart: tillfälligt presidium i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen blev det klart att det blir ett tillfälligt presidium i kommunfullmäktige i Göteborg. En ovanlig och rent ut sagt unik lösning inom politiken.

Sju veckor har gått sedan valet och något nytt styre har ännu inte presenterats i Göteborg. För att stadens arbete ska flyta på som vanligt så tillsätts nu ett tillfälligt presidium i Göteborg.

– Vi har ett extraordinärt läge ,med det valresultat vi fick. Det är då inte orimligt att vänta in de samtal som behövs, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Är det här ett sätt att köpa sig tid?

– Ja, i någon mening handlar det om det. Vi får tid att prata med varandra över blockgränsen och se vad vi kan hitta för koalitioner, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Fyra politiker utvalda

Det är nu fyra personer från olika partier som valts ut till det tillfälliga presidiet. De får i uppgift att hålla i kommunfullmäktiges sammanträden och representera staden i väntan på att partierna kommer överens.

De valda är Miljöpartiets Åse-Lilll Törnqvist blir det tillfälliga presidiets ordförande, förste vice blir Moderaten Tony Orsulic, andre vice Demokraternas Jahja Zeqirajs och fjärde Vänsterpartiets Håkan Eriksson.

Det permanenta ledarskapet samt nämnderna kommer väljas den 20e december.

Hör vår reporter Rebecca Nyström i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.