Rasmus Dahlin under JVM. Foto: Bildbyrån

”Det här trodde jag verkligen inte.”

Publicerad

Hans primära målsättning var att ta plats i Frölundas J20-lag. Nu är 17-årige Rasmus Dahlin aktuell för Tre Kronors VM-trupp.
– Det har varit en riktigt häftig säsong, säger han.

Rasmus Dahlin hade svårt att förstå vad som precis hade hänt. Vad var det egentligen som Putte Köhler, team manager i Tre Kronor, sade i telefonsamtalet som avbröt middagen?

Först efter några dagar förstod Frölundas 17-årige back vad som hade utspelat sig vid sidan av matbordet.

Efter ytterligare ett par dagar var han på plats i Hovet i Stockholm och tog sina första skär som en av spelarna i förbundskapten Rikard Grönborgs landslag.

– Man har ju haft några idoler som har suttit där inne, säger Dahlin och vinklar blicken mot omklädningsrummen. Det här är helt sjukt. Det här trodde jag verkligen inte.

Startade i J18

Rasmus Dahlin inledde säsongen med Frölundas J18-lag. Efter en match där fick han ta klivet upp till J20, och från den stunden handlade säsongen bara om att ta en ordinarie plats i truppen.

Det visade sig bli mycket mer än så.

Spel i J20 blev spel i A-laget och efter stabila insatser i SHL fick han en plats i Juniorkronornas lag till VM-slutspelet i Kanada, där han blev Sveriges yngste JVM-spelare någonsin. Och efter Frölundas sorti i slutspelet är backen nu med i truppen till dubbellandskamperna mot Vitryssland – och därmed är han även aktuell för VM-spel med Tre Kronor.

– Visst är det en sällsynt resa men vi kollar inte i passen när spelarna är födda, säger Rikard Grönborg. Vi försöker ta de spelar som vi är intresserade av. Om vi ser något unikt måste vi se hur de spelarna är internationellt, säger han. Vi ser fram emot att se Rasmus på den här nivån och göra de här grejerna, de unika egenskaperna som han har, på internationell nivå.

Dag för dag

Grönborg och de andra i Tre Kronors ledarstab har fastnat för Dahlins offensiva spel, framför allt förmågan att göra det där lilla extra som i sin tur kan vara skillnaden på vinst eller förlust.

– Det är ofta det som avgör matcher, och vi gillar sådana spelare. Vi gillar hans uppsida, den som han har visat under hela säsongen med Frölunda. Jag tycker att han hela tiden har tagit steg i sitt spel på seniornivå, säger Grönborg.

För Rasmus Dahlin, som vid spel mot Vitryssland kan bli den tredje yngsta debutanten någonsin i Tre Kronor, handlar den närmaste tiden bara om att ta dagarna som de kommer. Han vill inte tänka på VM i Frankrike och Tyskland som inleds den 5 maj.

– Man vet ju aldrig. Jag får se vad som händer men jag är väldigt förväntansfull över vad som komma skall.

Unga debutanter i Tre kronor

Visa

Rasmus Dahlin blir, om han får speltid mot Vitryssland, den tredje yngsta debutanten någonsin i Tre Kronor. Här är de yngsta:

Lennart Gustafsson, född den 3 oktober 1944.

IFK Bofors-backen var 16 år, 1 månad och 17 dagar när han debuterade i Tre Kronor den 20 november 1960.

Rune Lundqvist, född den 11 juli 1916.

Spelade för Stockholms IF. Gjorde debut i Tre Kronor mot Finland den 18 februari 1933, när han var 16 år, 7 månader och 7 dagar.

Rasmus Dahlin, född den 13 april 2000.

Frölundabacken är uttagen i Tre Kronors trupp till matcherna mot Vitryssland den 21 och 22 april. Kommer att vara 17 år och 8 dagar när den första matchen spelas.

Källa: Svenska ishockeyförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer