Producenten Helena Lilliecreutz och artisten Eileen H Lind berättar om inspelningen av Ljusbärarna. Foto: Lisa Johansson/SVT

Inställda karnevalen på Orust blev en musikfilm

Publicerad

2020 har varit ett annorlunda år för kulturen. På Orust valde man att stöpa om en inställd karneval till en musikfilm med allt från epa-traktorer till akrobater.

I klippet ser du delar ur filmen Ljusbärarna.

Karnevalen Ljusbärarna skulle ha arrangerats av Orust Återbruk i början av december. Det hela var tänkt att fungera som ett startskott för den verksamhet man under året dragit igång i det gamla mejeriet utanför Svanesund.

Coronapandemin

Men arrangemanget blev omöjligt att genomföra på grund av de coronapandemin, och de restriktioner som införts av regeringen.

Valet för Återbruket Orust blev att ställa om och inte ställa in.

”Många kulturarbetare sitter hemma”

Under loppet av några dagar samlades ett 70-tal personer i mindre grupper för att spela in en musikvideo av det som skulle ha varit karnevalens innehåll. Resultatet har publicerats i sociala medier.

– Att göra det här just nu känns väldigt viktigt eftersom många kulturarbetare sitter hemma och kanske tappar modet, säger Helena Lilliecreutz, projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet