Dag Hammarberg var först på plats vid den rasade tv-masten. ”Det finns inte på världskartan att en mast välter”, säger han. Foto: SVT

Dag ryckte ut till Häglaredsmasten: Overklig känsla

Uppdaterad
Publicerad

Kvällen den 15 maj slocknade serviceteknikern Dag Hammarbergs tv. Det var början på en natt han aldrig kunnat föreställa sig.

– Det finns inte på världskartan att en mast välter.

Från sitt köksfönster i Hulta har serviceteknikern Dag Hammarberg kunnat se sin arbetsplats lysa i natten. I 30 år har han jobbat vid Häglaredsmasten utanför Borås. Söndagskvällen den 15 maj är Dag hemma och tittar på tv då det plötsligt blir avbrott i filmen.

Han anar oråd och ringer Teracoms övervakningscentral. Avbrottet känns för långt.

Sabotage av master

En stund senare ringer centralen tillbaka. Dag får i uppdrag att bege sig till masten.

När han tittar ut från köksfönstret syns masten och dess lampor inte längre till. 

”Såg ut som en haveriplats”

På vägen till masten tänker han att kraften måste ha gått. Men när han kör upp för kullarna vid Häglared upptäcker han att masten ser konstig ut. Att den är alldeles för kort.

Då ringer övervakningscentralen och berättar att masten fallit. Men Dag har svårt att ta in det han ser och hör. 

– Tanken är att det inte går. Det finns inte på världskartan att en mast välter, säger han. 

Den sista backen upp mot masten har han kört många gånger tidigare. Men nu möts han av polis och räddningstjänst. Vid vägens slut står bara 130 meter mast kvar. Resten ligger i skogen. Böjda metallarmar kröker sig i en lång gata där 200 meter mast brakat i backen. Som om ett flygplan störtat ner bland granarna. 

– Det såg ut som en haveriplats, säger han.

Vid den tiden vet de inte om någon skadats då masten föll, om någon ligger ute i skogen under metallskroten. I den del av masten som står kvar hänger kablar som vajar i vinden. De stannar ungefär ett hundratal meter ifrån masten. Att gå närmare bedöms som farligt. Lösa delar kan ramla ner. 

– Det var en väldigt konstig känsla. Jag har jobbat här sedan 1986. Man har kört upp för den här backen många gånger och sett masten. Att den bara är borta var en overklig känsla. 

Ser fram emot nya masten

Dag utses till lokal insatsledare för Teracom under natten. Tillsammans med polis och väktare ska han hålla utomstående borta från masten. Från Östersund och Örebro skickas bilar med hjälpmaster. Varje timma hålls telefonmöte.  

Ett halvår senare letar polisen ännu efter vem eller vilka som saboterade masten. Dag tycker fortfarande att händelsen känns overklig – att någon gett sig på och fällt Häglaredsmasten. 

– Jag har svårt att se vem som skulle vinna något på det. Det är en väldigt konstig känsla. 

Nu byggs en ny mast i Häglared. Om allt går som planerat tas den i bruk i april. Dag ser fram emot att kunna titta ut från köksfönstret och se den lysa i natten. 

– Det blir bra. Då känner man igen sig, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet