Ungefär 50 000 personer i Sverige har diabetes typ 1, och sjukdomen drabbar ofta personer innan de fyllt 35 år. Foto: TT

Diabetes i tidig ålder ger kortare liv

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som utvecklar typ 1-diabetes före tio års ålder dör i genomsnitt nästan 18 år tidigare än diabetesfria kvinnor. Motsvarande siffra för män ligger på 14 år. Det visar ny forskning som gjorts vid Göteborgs universitet.

När det gäller personer som får samma diagnos i åldern 26-30 år förkortas livet med i snitt tio år, visar studien från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Det här är nedslående och hittills okända siffror. Studien talar för att vi måste anstränga oss ännu mer för att behandla de tidigt drabbade patienterna stringent och på så sätt minska riskerna för komplikationer och förtida död, säger Araz Rawshani, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Tidigare okänt hur mycket åldern påverkar

I studien har forskarna följt 27 195 individer med diabetes typ 1 under i genomsnitt tio års tid. Det är sedan tidigare känt att diabetes kan bidra till kortare livslängd, men det har hittills varit oklart hur mycket livslängden påverkas beroende på vilken ålder man är i när man insjuknar.

Forskningen visar också att risken för hjärt- och kärlsjukdomar är 30 gånger större för dem som utvecklat typ 1-diabetes före tio års ålder.

Risken störst för kvinnor

Den allra största riskökningen finns hos kvinnor som drabbats av diabetes tidigt – de löper hela 90 gånger högre risk att drabbas av hjärtattack, jämfört med personer som inte har diabetes.

Enligt Araz Rawshani kan studien bidra till att man blir bättre på att förebygga riskerna med diabetes. Han poängterar också att forskningen ständigt går framåt och att den som insjuknar i dag kan se fram emot fler förbättringar gällande livslängd och livskvalitet.

– Studien ökar möjligheterna för ett individanpassat omhändertagande. Ur patientperspektiv är den här studien enormt viktig, säger Araz Rawshani.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer