Läkaren som kortade väntetiderna prisas

Publicerad

Hon ser sig inte som en solist. Utan mer som dirigenten i en ensemble. Sedan överläkaren Jeanette Liljestrand Sigvardsson kom tillbaka till Södra Älvsborgs sjukhus har operationsköerna kortats. Nu tilldelas hon Bröstcancerförbundets finaste utmärkelse.
– Jag blev otroligt glad.

Det är tidig morgon och det fönsterlösa rummet på Södra Älvsborgs sjukhus är fullpackat. På den stora skärmen visas röntgenbilder. Här sitter sjuksköterskor, röntgenläkare, onkolog, patolog och kirurg för att gå igenom behandlingar.

– Då opererar vi direkt. Då ska vi träffa henne så snart som möjligt, säger Jeanette Liljestrand Sigvardsson till sina kollegor vid bordet.

Genomfört förändringar

I våras kom hon tillbaka till Borås efter ett antal år på sjukhuset i Jönköping. Sedan dess har hon satt i gång en rad förändringar. Bland annat används nu en ultraljudskniv som fått ned antalet omoperationer. Hon har dessutom fått till ett byte av narkosmedel som minskar illamående vid uppvaknade. Och väntetiderna för en operation har kortats från sex veckor till en och en halv vecka.

– Jag är ingen solist, utan snarare en person som stundtals håller i en dirigentpinne för att vi alla ska spela samma låt, säger hon.

Stor skillnad för patienterna

Bröstcancerförbundet ger nu Jeanette Liljestrand Sigvardsson sin finaste utmärkelse. Priset får hon för sin yrkesskicklighet, nytänkande och engagemang

– Det är en jättestor skillnad för patienterna att slippa den här tortyren att behöva vänta, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet.

Susanne Dietoff Hay menar att pristagaren gör stor skillnad genom att försöka införa nya forskningsrön och metoder på sjukhus.

”Oerhört viktig”

Även Jeanette Liljestrand Sigvardssons bemötande och empati lyfts fram. Hon beskrivs som rak och ärlig, men även lyhörd.

– Hon tillhör den läkarkategorin som inte syns men som är så oerhört viktig för patienterna, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås

Mer i ämnet