Dirigenten Ulf Wadenbrandt från Trollhättan har skapat en onlinesymfoni. Foto: Privat

Dirigentens pandemidrag – en global digital symfoni

Uppdaterad
Publicerad

161 musiker från hela världen, från proffs till elever. Och en hårdrockslåt. Dirigenten Ulf Wadenbrandt från Trollhättan ville göra något för att lyfta kulturen under pandemin.

– Vi vill visa hur viktigt musiken och kulturen är för välmåendet, säger han.

I normalfallet åker Ulf Wadenbrandt jorden runt för att dirigera, men pandemin har satt stopp för allt arbete utomlands. Då föddes idén att göra något tillsammans ändå.

Ulf Wadenbrandt kontaktade sina kollegor och frågade om de ville vara med. Totalt handlar det om 161 musiker från olika delar av världen.

Coronaviruset i Västsverige

– Alla ville vara med, och det är från de finaste världsorkestrarna till duktiga amatörer och elever. Det är helt fantastiskt, säger han.

Sattes ihop i Trollhättan

Musikerna har skickat in ljud- och videofiler när de spelar låten. Sen har allt satts ihop i Trollhättan där man också spelade in konserten live.

– Många längtar att träffa publik igen, men under tiden kan vi erbjuda det här. Det har varit ett fantastiskt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet