Daniel Deak, faktumförsäljare och chihuahuan Dixie var några av dom som var på besök under Faktumdagen. Foto: SVT

Djur utan hem fick kärlek och omvårdnad

Publicerad

Under onsdagen var det många fyrfota vänner som blev extra omhändertagna på Västra Djursjukhuset i Göteborg. Det var den så kallade Faktumdagen som för tolfte året i rad ger hemlösa en gratismöjlighet att få sina husdjur undersökta och behandlade.

Det är en dag som betyder mycket för hemlösa som får en chans att få sina husdjur undersökta gratis en gång per år. Det kan bli runt 50 husdjur, fler hundar än katter, men med en sak gemensamt: Det innebär att djuren får en genomgång som kanske inte hade blivit av annars.

– Det här är Dixie, sju år, säger Daniel Deak, faktumförsäljare. Hennes ägarinna sitter i fängelse och jag har lovat att passa henne. Aldrig har jag fått så mycket kärlek som jag får av Dixie. Hon pussar mig jämt.

”Hade aldrig haft råd”

Chihuahuan springer nyfiket omkring på golvet och luktar runt. Hon verkar trivas och vid undersökningen av veterinären Emma Lindblad Åström protesterar hon bara lite. Dixie har problem med sina tänder och i dag kanske det blir så att en tand ska opereras bort.

– Att den här dagen är gratis betyder allt för mig, verkligen allt, säger Daniel Deak. Jag går på socialbidrag och hade aldrig haft råd med en sådan här undersökning och operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.