Foto: TT

Djurens Rätt och Svenska Djurparksföreningen om granskningen

Uppdaterad
Publicerad

Tre frågor till två organisationer som står på helt motsatt sida i debatten: Svenska Djurparksföreningen och Djurens Rätt.

Det är inte mycket som Djurens Rätt och Svenska Djurparksföreningen kan enas om. Framför allt inte om djurparkers vara eller icke vara.

Birgitta Wahlberg, Ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt:

Vad tänker ni generellt om djurparker?

Avlivningar på Borås djurpark

– Ett argument för djurparker har varit att barn lär sig så mycket om djur genom att besöka djurparker. Där anser vi att man kan lära sig hemskt mycket mer om djur genom att se på filmer om djur eller besöka djuren i deras naturliga miljöer. Vår inställning till djurparkerna är att de i många fall orsakar djur lidande som är total onödigt.

Men är det inte bra att djurparker bidrar till att bevara djurarter från att dö ut? 

– Vi vet att vårt sätt att ta hand om vår miljö och natur har lett till att två tredjedelar av alla arter håller på att utrotas. För vad arbetar djurparkerna, om det inte finns något ställe där man kan ha djuren och de kan leva sitt naturliga liv? Jag tror att man borde helt ställa om bevarandet av naturriket och det gör man inte i djurparker. Och att utsätta djuren för djurparkslivet som leder till avlivningen av överskottsdjur är helt oetiskt.

Vad skulle vara ett alternativ?

– Det skulle vara nationalparker som bevarar djurs levnadsmöjligheter och där människor ska kunna se djuren, på långt håll och utan att störa deras liv. Att man så att säga skulle sätta människor i bur för att de skulle kunna titta på djuren men att djuren skulle leva då på ett stort område i frihet och leva sina liv i sin naturliga miljö. Och att människor skyddar deras liv inom de gränserna. Då kan jag tycka att det är ansvarsfullt. Då ger man individerna möjlighet till ett naturligt liv.

Ewa Wikberg, Svenska Djurparksföreningen:

Hur arbetar svenska djurparker med avlivningar av friska djur?

– Dels har vi det svenska regelverket och lagstiftningen, dels har vi de etiska föreningsreglerna och de etiska föreningsregler. Det är det ramverk vi får förhålla oss kring. Vi har olika program med stambokförare. Vi jobbar just nu med att göra om de olika avelsprogrammen med ett gemensamt tillvägagångssätt, där målet för avelsprogrammen är att det ska avspeglas hur vi sköter programmen. Om målsättningen är att ha x antal djur i just det här syftet, så jobbar man med avelsplanering och skötsel av population på ett visst sätt för att möta just det målet. 

Avlivar alla djurparker i Sverige friska djur?

– Ja. Det avlivas djur då och då. Så sällan som möjligt. Men det är ett verktyg i vår verktygslåda för att kunna sköta en hel population.

Är det ett etiskt sätt att arbeta på?  

– Jag tänker att det är ett jättestort och viktigt jobb vi gör, där vi i vissa fall är sista utposten för vissa arter. Där vi måste jobba med populationsförvaltning. Det låter hårt, men vi försöker rädda en population i många fall. Det man måste ha med sig är att vi som jobbar med de här djuren, vi tycker verkligen om dem. Så länge som djuret är på vår anläggning, jag vågar säga vilken anläggning det än är, så kommer vi ge dem bästa tänkbara skötsel ända tills de antingen dör eller avlivas eller sänds någon annanstans. Vi tar ett ansvar hela vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlivningar på Borås djurpark

Mer i ämnet