Den döda personen hittades vid Stenpiren i centrala Göteborg under onsdagen. Foto: Adam Ihse / TT

Misstänkt för explosion i Annedal hittad död

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 55-årsåldern som misstänks för explosionen i Annedal i Göteborg är död. Han hittades i vattnet vid Stenpiren i centrala Göteborg på onsdagsförmiddagen.

Beskedet om mannens död kommer en dryg vecka efter explosionen i Annedal som orsakade bränder i tre trapphus.

Efter den kraftiga smällen, tidigt på morgonen 28 september, fick 140 lägenheter utrymmas och hundratals personer evakuerades. 16 personer fick föras till sjukhus.

Explosion i Annedal i Göteborg

Polisen har under flera dagar varit på jakt efter den misstänkte mannen. Han efterlystes internationellt under tisdagen misstänkt på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Räddningstjänsten fick på onsdagsförmiddagen larm om en kropp i vattnet utanför Stenpiren i centrala Göteborg. Åklagarmyndigheten bekräftade sedan på eftermiddagen att det handlar om den eftersökta mannen. Enligt åklagare Maria Thorell har kroppen legat i vattnet minst en dag men inte längre än två veckor.

”Skönt att han nu är hittad”

Polisen misstänker i nuläget inget brott i samband med dödsfallet.

– Det är skönt att han nu är hittad – även om vi hade hoppats att han skulle vara vid liv, säger polisens kommenderingschef Anders Börjesson i ett pressmeddelande.

– Vi förstår att det faktum att sökandet dragit ut på tiden har skapat oro bland allmänheten. Nu fortsätter utredningsarbetet för att få en klarare bild av händelseförloppet och orsakerna till explosionen.

Utredning fortsätter

Förundersökningen om försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse kommer att fortsätta uppger åklagaren.

– Förundersökningen mot den misstänkte mannen kommer läggas ner, men förundersökningen i övrigt kommer fortsätta för att fastställa orsaken till explosionen och utreda om det finns andra gärningsmän, säger kammaråklagare Maria Thorell.

”Känner inget hat”

Lars-Gunnar Wolmesjö är en av de boende som ännu inte kunnat återvända till sin lägenhet efter explosionen.

– Jag tycker att det är ett tragiskt slut. Jag beklagar att så många människor blev drabbade, men jag känner inget hat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet