Arkivbild. Foto: TT

Död näbbval förbryllar i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

En näbbval som är mycket illa däran har hittats i närheten av Skredsvik i Uddevalla kommun

– Den låg på sidan och flämtade. Den var ungefär fyra meter lång och den var blodig på buken, berättar Fredrik Gröndahl, forskare på Kristinebergs marina forskningscenter i Fiskebäckskil, för P4 Väst.

I söndags räddades tre näbbvalar från att bli strandade i Åbyfjorden i Sotenäs kommun, inte långt därifrån. Men senare samma kväll rapporterade en privatperson att man hittat en död näbbval i samma fjord. Och på måndagen observerades en döende näbbval i Gullmarn, nära Skredsvik.

Om det senaste fyndet är den tredje näbbvalen som hjälptes i söndags är svårt att säga, enligt Gröndahl. Han understryker dock att det är ovanligt att näbbvalar kommer till Bohuslän.

Näbbvalen är en typ av tandval. Den nordliga varianten blir 6–10 meter lång och lever i små grupper i främst Nordatlanten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.