I dag kom hovrättsdomen. Foto: TT

Hovrätten ändrar dom mot ”bluffläkaren”

Publicerad

Han lurade människor över hela landet på pengar och dömdes till fängelse i sex år och elva månader men överklagade domen till hovrätten. Under fredagen mildrades straffet till sex år.

I dag beslutade hovrätten i Västra Sverige att domen mot den så kallade ”bluffläkaren” ändras efter att den överklagats tidigare i år.

Hovrätten ogillar åtalet för försök till grovt bedrägeri i flertalet punkter samt en åtalspunkt gällande grovt bedrägeri.

I vissa av fallen där tingsrätten dömde mannen för grovt bedrägeri, ändras domen till försök till grovt bedrägeri. Mannen döms till sex års fängelse, vilket är en strafflindring med elva månader.

Förlorade hundratusentals kronor

Den så kallade ”bluffläkaren” dömdes till fängelse för över 70 fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri mot framförallt äldre kvinnor spridda över hela landet, bland annat i Eskilstuna, Skåne, Värnamo och Västsverige.

Det var genom att utge sig för att vara en kunnig läkare med insyn i patientjournaler som han lurade människor att sätta in pengar till honom för specialvård och medicin.

Vissa av offren förlorade uppåt 100 000 kronor på bluffen.

Domen ändras

Mellan januari 2016 och maj 2017 fick polisen in minst 615 anmälningar mot mannen.

Bedrägerierna misstänks ha pågått under minst ett och ett halvt års tid innan mannen greps i London 2017 varefter han lämnades ut till Sverige. Efter en lång process dömdes han i mars tidigare i år, vid Göteborgs tingsrätt till sex år och elva månaders fängelse samt skadestånd på över två miljoner kronor.

Mannen har nekat till brott och valde tillsammans med sin försvarare att överklaga domen till hovrätten, där det under fredagen framgår att domen ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bluffläkare lurade patienter

Mer i ämnet