Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flickan som också sköts i samband med dödskjutningen har förhörts på sjukhus av polis. Foto: SVT

Misstänkt friad för mord på 16-åring i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

16-åringen satt tillsammans med tre vänner utanför en skola i Biskopsgården i Göteborg en vårkväll 2020 när två maskerade personer på cykel närmade sig. Strax därpå föll skotten. 16-åringen avled och en flicka blev svårt skottskadad. I dag föll domen mot den ena av de misstänkta skyttarna.

Mordet den 11 mars 2020 har hela tiden setts som en del av den långa konflikten mellan olika kriminella grupperingar i stadsdelen. 16-åringen ska själv inte ha haft någon koppling till kriminalitet, men två av hans anhöriga har haft roller i de norra nätverken.

Var bara femton år

I dag föll alltså domen mot en av de misstänkta skyttarna, en 17-åring som då bara var femton år. Han frias dels för mord, dels för mordförsök på 16-åringens vänner.

– Trots polisens stora ansträngningar för att spåra gärningsmännen kvarstår tvivel om att sjuttonåringen skulle ha varit en av gärningsmännen, säger Henrik Andersson, ordförande i målet.

Däremot dömer tingsrätten 17-åringen till fyra månaders sluten ungdomsvård för grovt vapenbrott begånget i april 2020.

Den andre skytten har ännu inte identifierats – där fortsätter spaningsarbetet. Den mountainbike och den elcykel som användes vid mordet hittades långt senare i ett källarförråd. Även mordvapnen, en revolver och ett automatgevär, hittades.

I september 2020 anhölls den tonåring som nu friats. Han anses tillhöra den gruppering som kallas Södra Yngre, en gruppering som ligger i konflikt med Nya Norra.

Flera har misstänkts

Flera andra personer har under utredningens gång delgivits misstanke om medverkan i brottet, men de flesta släpptes senare. En 19-åring åtalades dock för medhjälp till mord alternativt grovt skyddande av brottsling – han misstänks vara den som skaffat och efteråt gömt cyklarna. Även han friades idag, men döms till villkorlig dom och böter för hot mot tjänsteman begånget i september 2020.

Skotten mot 16-åringen och hans vänner innebar en intensifiering av den konflikt som redan fanns, och följdes bland annat av flera uppmärksammade skjutningar – nu senast mordet på polismannen Andreas Danman.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer