Foto: SVT

Döms för grovt förtal i ”Instagram-målet”

Uppdaterad
Publicerad

De två flickorna, 15 och 16 år gamla, döms i Göteborgs tingsrätt till ungdomstjänst och ungdomsvård.

De två åtalade flickorna döms för grovt förtal och påföljden blir ungdomsvård för 15-åringen respektive ungdomstjänst för 16-åringen. Flickorna döms att betala sammanlagt 570.000 kronor i skadestånd, enligt domen. Drygt hälften av beloppet ska flickornas vårdnadshavare betala solidariskt med flickorna.

Räcker inte ”att inte känna till”

Rätten ansåg inte att föräldrarnas uppgifter om att de antingen inte kände till vad deras döttrar gjorde med sina mobiltelefoner eller att de inte haft bra kontakt med sin dotter vid tillfället utgjorde något skäl att sänka skadeståndet.

Kränkande kommentarer

Det var i december förra året som ett antal bilder med kränkande kommentarer lades ut på Instagram. Flera hundra ungdomar samlades utanför en gymnasieskola i Göteborg för att konfrontera den tjej de trodde lagt ut bilderna. Hon visade sig senare vara oskyldig.

Spridit information

De två tonårsflickorna, som nu dömts, åtalades för att ha spridit grovt förtal i text och bilder via ett konto på bildbloggen. Flickorna tog inte själva fram bilder eller text utan fick det av tipsare. Deras brott är att de spred informationen. Den 15-åriga flickan har erkänt och berättat i detalj hur det hela gått till, medan den 16-åriga flickan hela tiden har nekat till brott.

En har erkänt men båda döms

Den 16-åriga flickan, som förnekar delaktighet, hade raderat all information i sin mobiltelefon som skapats innan den 19 december 2012, en uppgift som rätten ansåg talar för att hon ville dölja information som fanns i telefonen. Dessutom har 16-åringen skickat flera sms till 15-åringen som stödjer påståendet om hennes delaktighet.

Straffvärdet tre månaders fängelse

Tingsrätten bedömer brotten som grova och att de därmed inte ligger på bötesnivå. Straffvärdet motsvarar tre månader i fängelse, men eftersom de åtalade är minderåriga döms de till ungdomsvård respektive ungdomstjänst. Brotten betraktas som grova av flera skäl: dels den omfattande spridningen, dels den uppenbara uppsåtligheten men också det faktum att många av publiceringarna innehåller både foton, namn, ålder och bostadsort på de utsatta.

Över 8 000 följare

Det aktuella Instagram-kontot var registrerat under användarnamnet ”gbgsorroz”. I domen skriver tingsrätten att Termen ”orroz” kommer från slanguttrycket ”orre”, som har sitt ursprung i det turkiska språket och som kan översättas till ”slampa” eller ”hora”. Enligt en av de drabbade har kontot som mest haft 8 000 följare och målsägande har vittnat om att den press de utsattes för gav upphov till självmordstankar. De 38 målsägande som kvarstod efter att många hoppat av målet på grund av den stora uppmärksamheten hade tillsammans begärt mer än 700.000 kronor i skadestånd.

Andra sociala nätverk användes

De dömda hade enligt domen efterlyst tips, bilder och kommentarer på det sociala nätverket Kik, och sedan använt dessa inkommande uppgifter för att publicera sig på Instagram. Uppgifterna om vem som låg bakom kontot inhämtades från Microsoft och Comhem, enligt tingsrätten. Man spårade sedan vem som använt det aktuella ip-numret.

Domen kan bli vägledande och kan komma att betyda mycket för synen på vad man som privatperson får publicera på nätet.

INSTAGRAM

Visa

Instagram är ett socialt medium som bygger på att användarna delar foton med varandra. Man tar bilder med sin mobiltelefon och publicerar dem sedan via en särskild app på sitt Instagramkonto eller andra sociala medier.

Användarna kan sedan titta på varandras bilder och kommunicera via Instagram-appen. Företaget Facebook, som ligger bakom och äger det sociala mediet med samma namn, köpte tidigare i år Instagram.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet