En vänersborgare döms efter det uppmärksammade radhusmordet i Vänersborg. Foto: Mikael Berglund

Festbesökare sköts till döds – dom efter radhusmord i Vänersborg

Publicerad

En besökare på en fest i ett radhus i Vänersborg sköts till döds med ett hagelgevär. Den misstänkte döms till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Mannens sambo döms till villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling.

Det var i början av juli förra året som en fest i radhus spårade ur fullständigt. När polis kom till platsen, efter ett uppjagat samtal till SOS, fann de en man död på trottoaren utanför huset.

Mannen var skjuten med flera skott med ett hagelgevär.

Enligt åtalet var det husägaren, en man i 30-årsåldern, som först hade skjutit besökaren inne i bostaden, en gång i tinningen och en gång på kroppen. Sedan släpade han ut den döde på gatan och sköt honom en gång till, denna gången i skrevet.

Mannen döms därför även för brott mot griftefriden eftersom han sköt den andre en gång till, trots att han uppenbarligen redan var död.

”En ren avrättningssituation”

Orsaken till att mannen dömdes till 18 års fängelse, trots att han är sedan tidigare ostraffad, beror på att mordet bedöms som en ren avrättning.

– Det var en direkt avrättningssituation som vi bedömer det. Han satte pipan mot tinningen och tryckte av, med direkt uppsåt att döda, säger Per Hjort, rådman vid Vänersborgs tingsrätt, till SVT Nyheter Väst.

Enligt honom är det en rimlig dom.

– Här finns särskilda skäl att döma till 18 års fängelse, men inte synnerliga skäl att döma ut livstids fängelse, för då krävs i princip att man dödar fler än en person, säger Per Hjort.

”Inga minnen”

Mannens sambo anklagas för grovt skyddande av brottsling då hon enligt utredningen hjälpte till att städa undan både blod, benrester och vävnadsrester.

– Mannen som är ihjälskjuten kom över som gäst och hade aldrig tidigare träffat familjen, har åklagaren Daniel Edsbagge tidigare sagt.

Efteråt har både mannen och kvinnan sagt att de inte har några minnen alls av händelsen.

Under mordet fanns det barn i bostaden. Den dömde mannen är inte tidigare känd av polisen och han hade licens för jaktgeväret som användes som mordvapen.

Den dömdes advokat Sofia Hansson svarar i ett mejl till SVT Nyheter Väst under tisdagskvällen att hon efter samtal med sin klient inte vill kommentera domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer