Expressens granskning visar att flera av kandidaterna till årets kyrkoval tidigare dömts för brott. Foto: SVT

Flera dömda brottslingar kandiderar till kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Bland kandidaterna i årets kyrkoval finns ett antal personer som dömts för allt från våldtäkt och ekobrott till kvinnomisshandel och hets mot folkgrupp.

Det visar en granskning som Expressen och researchföretaget Acta Publica gjort.

Granskningen omfattar 26 000 kandidater i årets kyrkoval. Expressen kan visa att ett antal av kandidaterna, oklart hur många, har dömts för brott. Det mesta gäller trafikbrott, men flera har också dömts för våldsbrott av olika slag – ofta riktade mot närstående kvinnor.

Flera har också dömts för ekobrott, främst bokföringsbrott. En kandidat är dömd för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn, enligt tidningen.

Caroline Krook, präst och biskop emerita, kommenterar i Expressen uppgifterna så här:

– Om det är något som skett för säg tio år sedan och att man försökt få ordning på sitt liv och kommit med i kyrkan, då menar jag att det inte ska förfölja dem hela livet. Men om det är en pågående brottslighet, då är det synnerligen olämpligt.

Kyrkovalet hålls på söndag 19 september. Alla som är över 16 år, medlemmar i Svenska kyrkan och folkbokförda i Sverige har rätt att rösta.
 

Nedan kan du höra hur Svenska kyrkan reagerar på att dömda personer kandiderar till kyrkofullmäktige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska kyrkan säger att de inte kan ingripa mot att mannen står på en lista till kyrkovalet. Hör varför i klippet. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer