Personer kopplade till Nordiska motståndsrörelsen misstänks för bomben mot Syndikalistiskt forum i Göteborg. Foto: SVT

Dömda för bombdåden överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre män som dömdes till långa fängelsestraff för de uppmärksammade bombdåden i Göteborg överklagar nu domarna.

Männen, som har tidigare kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, dömdes för ”allmänfarlig ödeläggelse” sedan två bomber — en utanför en lokal för Syndikalisterna och en vid ett flyktingboende i Västra Frölunda — detonerat. Bomben vid flyktingboendet orsakade livshotande skador hos en anställd vid förläggningen. Enligt åklagaren hade männen politiska motiv för att placera ut sprängladdningarna.

LÄS MER: Tre män med nazikopplingar döms för inblandning bombdåden i Göteborg

Sprängladdningar i Göteborg

I sina överklaganden yrkar männen, 23 respektive 50 år, via sina försvarare att frikännas helt och att det utdömda skadeståndet på 197 000 kronor till den skadade mannen ska ogillas.

Överklagades av åklagare

Sedan tidigare har också kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål överklagat domarna och yrkat att de två männen som nu överklagat också döms för mordförsök, som de friades för i tingsrätten.

Det är oklart om den 20-åring som dömdes till 18 månaders fängelse för medhjälp till ett av brotten också kommer att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet