Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tingsrätten i Borås har i veckan ställt in sju förhandlingar på grund av corona. Foto: SVT

Domstolar ställer in på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin slår även mot rättsväsendet. Samtliga sex tingsrätter i Västra Götaland har fått ställa in förhandlingar på grund av corona. Och vissa ser en risk att misstänka personer kan behöva släppas.
– Risken kan väl inte uteslutas, säger Peter Broberg, lagman vid Borås tingsrätt.

Det finns sex tingsrätter i Västra Götalands län. SVT Nyheter Väst har pratat med samtliga om läget och hur domstolarna påverkats av corona. Jörgen Nilsson är lagman för Alingsås tingsrätt. Han berättar att de tydligt märkt av corona. Och att de fått ställa in förhandlingar på grund av att parter, ombud och vittnen med flera säger att de är sjuka.

– Än så länge har vi inte behövt ställa in rättegångar för att vi inte klarar av det. Nu är det för att folk där ute är sjuka, säger han.

Oro för häktade

Men Jörgen Nilsson oroas för hur det blir framöver. Hur det blir med de mål där misstänkta sitter häktade.

– Hur ska vi göra om vi inte kan genomföra de förhandlingarna? Ska vi släppa den personen eller inte, säger han.

Hur ser du på det?

–  Det är ju en jätteknepig avvägning. För de som är misstänkta är per definition oskyldiga, sedan samtidigt kan det vara väldigt allvarlig brottslighet där man verkligen vill ha den misstänkta personen häktad, just för att man inte ska kunna påverka bevisning och så vidare. Det är svåra överväganden. Jag har aldrig varit i en sådan situation tidigare. Det får bedömas från fall till fall beroende på hur allvarligt brottet är.

Johan Kvart är lagman för Göteborgs tingsrätt. Han delar inte oron om att misstänkta personer som sitter häktade kan behöva att släppas.

– Vi har en sådan kapacitet så att även om många i personalen skulle vara frånvarande så har vi ändå kapacitet att klara av de häktade målen. Som det ser ut idag. Man får vara ödmjuk.

Prioriteringar krävs

Han ser dock en risk i att tingsrätten kommer bli tvungen att prioritera bland målen.

– Då får vi prioritera förtursmål, mål med häktade, ungdomar och kanske en del familjemål.

Något också påverkar tingsrätterna är att det är en hel del äldre som sitter som nämndemän och dömer i domstolarna. Äldre som nu uppmanas att hålla sig hemma.

– Nämndemännen är en fråga vi följer noga eftersom en del nämndemän är över 70. De har vi slutat att kalla, säger Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet