Mark – och miljödomstolen gav i dag Trafikverket tillåtelse att under nattetid utföra bullerstörande arbete mellan Operan och Kvarnberget i centrala Göteborg. Foto: SVT

Domstolen: Grönt ljus för bullrande nattarbete i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen gav under tisdagen Trafikverket tillåtelse att nattetid utföra bullerstörande arbetet mellan Operan och Kvarnberget i centrala Göteborg, detta efter att Länstyrelsen tidigare sagt nej.

 - Vi får titta på konsekvenserna, nu har vi ju ställt om till att jobba dag, säger Ulf Angberg, kommunikatör vid Trafikverket.

Det var i början av december som ett brev från Trafikverket damp ner hos de boende i kvarteren runt Kvarnberget i centrala Göteborg. I brevet stod det att störande arbete kommer ske veckans alla dagar, dag som natt, från den 28 december till 31 maj.

– För oss kom detta helt överraskande. Vi har ju vetat om att det byggs runt om i stan men inte att det skulle innebära något som vi behövde flytta för, sa Anna Genell, en av de berörda, då till SVT Nyheter Väst.

I slutet av december beslutade Länsstyrelsen att inte tillåta bullerstörande arbete under nattetid, med motiveringen att arbetet ”inte kan utföras utan överskridande av bullervillkoren med betydande störningar för närboende som följd”.

Mark – och miljödomstolen ändrar beslutet

Men Trafikverket överklagade beslutet till mark – och miljödomstolen och i domen som kom under tisdagen ändrar domstolen beslutet och tillåter nattligt arbete i området. Orsakerna uppges vara att det annars finns risk för ”betydande kostnadsökningar” och ”försening avseende ett flertal infrastukturprojekt i Göteborg”.

Men det finns fortfarande många frågor som kvarstår. I samband med att brevet till de cirka 900 hushållen kom fick de erbjudande om möjlig evakueringslägenhet under sex månader. Men när Trafikverket inte längre fick tillåtelse att arbeta nattetid drogs erbjudandet in.

 - Det är för tidigt att säga om detta blir aktuellt igen. Det får ju bli ett nytt erbjudande i så fall, säger Ulf Angberg, kommunikatör vid Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer