Hör riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD) om samtalet i klippet ovan. Foto: TT/KD

Uddevallapolitiker fick samtal av Donald Trump – efter nominering till fredspris

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD) har nominerat USA:s, Kosovos och Serbiens regeringar till Nobels fredspris. En nominering som ledde till att USA:s president Donald Trump ringde Magnus Jacobsson, från Uddevalla, för att tacka honom.

– Det var ett väldigt varmt och trevligt samtal, säger Magnus Jacobsson.

Magnus Jacobsson har nominerat USA:s, Serbiens och Kosovos regeringar till Nobels fredspris, något som Bohusläningen var först att rapportera om. Anledningen är ett avtal som de tre administrationerna har förhandlat fram för att normalisera de ekonomiska relationerna mellan Serbien och Kosovo. I motiveringen till nomineringen skriver Magnus Jacobsson:

”... då dom med detta avtal försöker att utesluta risken för nya konflikter på Balkan samtidigt som man närmar sig fred och ett ömsesidigt erkännande av varandra”.

Satt i bilen med dottern

Det var under måndagskvällen när Magnus Jacobsson satt i bilen på väg med dottern till ridträning som telefonen plötsligt ringde. Mannen som ringde frågade på engelska om Magnus hade tid att prata i telefon. 

– Min dotter, som är 14 år, log lite gott och satt och lyssnade på hela samtalet i biltelefonen, säger han.

I klippet ovan hör du Magnus Jacobsson (KD), riksdagsledamot från Uddevalla, berätta mer om det oväntade samtalet från Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.