Foto: Måns Båth/SVT Design

”Dövstumma” bedragare försökte köra på väktare

Uppdaterad
Publicerad

En grupp misstänkta bedragare söks nu av polis efter att de ska ha försökt köra på en väktare i Stenungsund. Personerna ska ha utgett sig för att vara dövstumma och samlat in pengar till en påhittad organisation.

Vid 14.20 på onsdagseftermiddagen fick polisen samtal från en väktare på Stenungstorg i Stenungsund. Väktaren ska då ha koll på en grupp ”dövstumma”, som enligt uppgifter till SVT Västnytt försökte samla in pengar till Dövstummas Riksförbund – en organisation som inte finns.

När väktaren skulle fotografera de misstänkta bedragarnas bil försökte de köra på väktaren. Därefter ska de ha satt fart i riktning mot Göteborg och polisen efterlyser nu en mörkblå Volkswagen Passat. En polisanmälan har gjorts och ärendet rubriceras som våld alternativt hot mot tjänsteman. Det här var Nyheter STO först med att berätta under onsdagen.

SDR: ”Jättetråkigt”

När Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) får höra talas om händelsen blir de upprörda och de vill för SVT Västnytt göra tydligt att det här inte är något de står bakom.

– Vi samlar inte in pengar på ett sådant sätt och det finns absolut ingen organisation som heter så. Vi tycker självklart att det här är jättetråkigt, säger Jenny Ek, kommunikationsansvarig på SDR.

Uppmanar till polisanmälan

Hon uppmanar personer som varit eller kommer i kontakt med de misstänkta bedragarna att polisanmäla dem. Jenny Ek förklarar också att ”dövstumma” är ett begrepp som inte används i dag.

– Det är ett gammalt begrepp som över huvud taget inte används i dag. Dåvarande Skolöverstyrelsen avskaffade det begreppet redan på 50-talet, säger hon till SVT Västnytt.

Liknande fall i Varberg

Fallet påminner mycket om en händelse i Varberg 2013. Då hade bland annat SVT Hallandsnytt berättat om en grupp bedragare som utgav sig för att vara just dövstumma för att samla in pengar.

Dömdes till fängelse

När en 64-årig man, som läst om bedragarna, konfronterade dem i centrala Varberg i april 2013, körde de på honom. Även det har SVT Hallandsnytt rapporterat om. Föraren, en 27-årig man, häktades på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Mannen dömdes senare till 2,5 års fängelse för grov misshandel. Det skrev Hallands Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.