Här grips två personer misstänkta för bedrägeri på Hamntorget i Henån. Foto: Nyheter STO

”Dövstumma” bedragare greps av polis i Henån

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen ska fyra personer ha utgett sig för att vara ”dövstumma” på Hamntorget i Henån på Orust. Flera personer ska ha blivit lurade att skänka pengar men det var först när en kvinna blev blåst på 500 kronor som polis kontaktades. Två personer kunde då gripas.

Kvinnan hade lämnat över 500 kronor som bedragarna skulle växla åt henne. Men någon växling ägde aldrig rum och polis kontaktades. När polisen anlände fanns två personer, en man och en kvinna, kvar på platsen. De kunde båda gripas och tas in för förhör.

– En man i 20-årsåldern är anhållen på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri och häleri. Detta då vi även hittat misstänkt stöldgods i mannens bil. Kvinnan släpptes efter förhör så där har nog misstankarna försvagats, säger Jonni Andersson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Uddevalla, till SVT Nyheter Väst.

Årligen återkommande

De två andra personerna som vittnen uppger har varit inblandade söks i nuläget inte av polis.

Tillvägagångssättet är årligen återkommande i Västsverige och särskilt under sommarmånaderna när det är mycket folk i omlopp.

LÄS MER: ”Dövstumma” bedragare försökte köra på väktare

Enligt polisen rör det sig ofta om flera personer som reser omkring över stora områden.

”Flera personer skänkte pengar”

De ska visa upp papper som de vill ha en namnunderskrift på och så uppmanar de bilister och andra att skänka pengar. Enligt obekräftade uppgifter till tidningen Nyheter STO så ska liknande bedragare ha synts till i Stenungsund även under fredagsförmiddagen.

LÄS MER: Polisen varnar för ”dövstumma” bedragare

– Vi uppmanar allmänheten att vara vaksam. Vad jag förstår så var det igår flera personer som skänkt någon hundralapp, säger Jonni Andersson.

Begreppet ”dövstum” används ej

Sveriges dövas riksförbund (SDR) har sedan tidigare gjort klart att de inte samlar in pengar på det här sättet och att ”dövstum” är ett begrepp som inte används idag.

– Det är ett gammalt begrepp som över huvud taget inte används idag. Dåvarande Skolöverstyrelsen avskaffade det begreppet redan på 50-talet, har Jenny Ek, kommunikationsansvarig på SDR, tidigare sagt till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer