Foto: TT/SVT

Dramatisk ökning av lodjursangrepp i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Lodjur har ställt till stor skada i Västra Götaland på senare tid. Hittills i år har över 60 får dödats i lodjursangrepp.

– Skyddsjakten har tyvärr inte lyckats, säger Mia Bisther på Länsstyrelsen.

I ett kontorsrum på Länsstyrelsens viltenhet i Vänersborg står en karta över Västra Götaland lutad mot väggen. På kartan har en rad platser märkts ut med spritpenna. Varje kryss markerar ett lodjursangrepp. Och i år är de många.

– Vi har haft 53 angrepp fram till den 1 november, och det är ovanligt. Det kan jämföras med sju vargangrepp, säger Mia Bisther, som är den som ansvarar för statistiken.

Som vilthandläggare kommer hon också i kontakt med de drabbade fårägarna, som naturligtvis är bekymrade. Över 60 får har fått sätta livet till i angreppen.

Populationen ökar

Mia Bisther tror att orsaken till de många angreppen är att lodjursstammen blir allt större. Sedan lodjuret blev fridlyst har det stora kattdjuret åter etablerat sig i de södra och mellersta delarna av landet.

Vid förra årets lodjursinventering gjorde Länsstyrelsen bedömningen att det fanns 69 lodjur i Västra Götaland. I år tror man att de är fler. Men långt ifrån alla lodjur ger sig på får, poängterar Mia Bisther.

– Tamdjur står ju inte främst på menyn för något rovdjur, det här handlar om problemindivider.

Boråsområdet extra utsatt

Majoriteten av årets angrepp har skett i Boråstrakten. I ett försök att hantera problemet har Länsstyrelsen vid ett par tillfällen beslutat om skyddsjakt, men inget lodjur har skjutits. Mia Bisther berättar att man fått kritik för detta.

– Tyvärr har vi haft svårigheter att få tag på rätt individ. Att skjuta ett lodjur är en sak, att skjuta rätt individ är svårare, speciellt när det är barmark.

Ett annat problem är att viltstängsel, som är effektiva mot vargar, inte stoppar ett lodjur.

– Det är ju kattdjur som kan hoppa både över och igenom stängslet, säger hon.

En rad andra åtgärder testas just nu i djurhagar runtom i länet, till exempel ljudskrämmor. Inte särskilt trevliga för människor som råkar passera, säger Mia Bisther. Men ändå.

Även boskapsvaktande hundar blir allt vanligare.

Men hur ska vi se på att lodjuren blir fler i Västra Götaland?

– Man måste se det med en förvaltning, eftersom de kommer med problem. Nu har vi kommit dit att vi bedömer att vi måste skjuta ut ett antal djur. Förhandlingar om licensjakt pågår, säger Mia Bisther.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.