I det här fallet ska kommunen betala knappt 400 000 kronor. Foto: TT

Dröjde 22 månader med boende – Trollhättans kommun får miljonböter

Publicerad

En person i 20-årsåldern med epilepsi och lindrig psykisk utvecklingsstörning fick vänta på eget boende i 22 månader. Nu kräver Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att kommunen betalar en straffavgift på en miljon kronor.

Det var i oktober 2016 som den unga personen blev beviljad boende med särskild service för vuxna. Sedan gick månaderna. Kommunen uppger i sitt yrkande att det under tiden inte ska ha funnits något ledigt boende som motsvarat ungdomens behov, framgår i IVO-anmälan.

Enligt IVO ska personen inte ha erbjudits något boendealternativ på 22 månader.

En miljon kronor i böter

Kommuner är skyldiga att genomföra insatser ”inom skälig tid”, enligt Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). IVO kräver nu kommunen, på grund av den ännu inte verkställda insatsen, på den maximala straffavgiften för fördröjningen – en miljon kronor.

Ytterligare en ung person som fått rätt till bostad med särskild service i Trollhättan har fått stå länge i kö, enligt IVO.

Närmare fem månader bedöms vara oskäligt. I det här fallet ska kommunen betala närmare 400 000 kronor.

Lena Johansson är förvaltningschef i Omsorgsförvaltningen i Trollhättan kommun. Hon berättar att hon inte känner till det enskilda fallet där en ungdom fått vänta i 22 månader.

Inte heller känner hon till att IVO kräver en summa på en miljon kronor.

– Det har vi inte fått till oss, det är ingenting jag känner till men summan är ett hårt slag ekonomiskt för nämnden, säger Lena Johansson.

”Tar tid”

Hon berättar att ett boende måste matcha brukarens behov med boendeplatsen och boendets fysiska förutsättningar.

-  Vi kan inte ha ett kösystem med nummerlapp, beroende på var platsen blir ledig så matchar vi rätt brukare med rätt boende. Vi har byggt nytt och det fortsätter att byggas nytt, men det tar tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.