Hjärtstartare kan flygas ut med drönare. Foto: SVT

Drönare med hjärtstartare kan rädda tusentals liv

Uppdaterad
Publicerad

Drönare utrustade med hjärtstartare kan rädda liv. Det visar en världsunik studie från Karolinska Institutet som publiceras idag.

– Det är dramatiska skillnader, säger Andreas Claesson, forskare.

Varje år drabbas 5.000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus. Var tionde person, 500 av dem, överlever. Det skulle kunna vara många tusen fler om hjärtstartaren levererades med drönare istället för ambulans.

Vid plötsligt hjärtstopp är varje minut viktig. I en världsunik studie från Karolinska institutet har ambulansers inställningstid vid hjärtstoppslarm jämförts med drönare utrustade med hjärtstartare.

Drönare

– Den här tekniken tillför en trygghet. Den ger en chans till lika vård när vi kan få fram en hjärtstartare på fem minuter, till och med i glesbygd, skärgård och landsbygd, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och forskare på Hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet.

En kvart snabbare än ambulans

I testet, som genomfördes i Stockholms skärgård i Norrtälje kommun, skickades drönaren från räddningstjänsten i Älmstad, till 18 platser där det har inträffat hjärtstopp mellan 2006-2013.

Drönaren styrdes inte av pilot utan körde själv till den programmerade platsen. När man jämförde inställningstiderna var medeltiden för utlarmning till ankomst fem minuter – en dryg kvart snabbare än ambulans.

– Det är ju helt avgörande. Att på sin semester ha en chans att överleva som är nästan noll procent till att öka till uppemot 40 procent bara för att det kommer en hjärtstartare i luften som landar i din trädgård. Det är ju dramatiska skillnader, säger Andreas Claesson.

Problemet: Lagen

Den specialbyggda drönaren är än så länge en prototyp. Men enligt Sebastian Wallman, ingenjör och medgrundare av Flypulse i Trollhättan som utarbetat tekniken, är steget till att användas i skarpt läge inte långt från verkligheten.

– Egentligen finns tekniken idag. Det är en fråga om lite mer tid bara för att utveckla det vi behöver, säger Sebastian Wallman.

LÄS MER: Hjärtstartsdrönare i skarp drift om ett till två år

Det främsta hindret är dagens lagstiftning. Under studien gav Luftfartsverket och Transportstyrelsen tillstånd att manövrera drönaren automatiskt, utanför pilotens synhåll.

Det är något som annars är förbjudet. Men en dialog kring det har förts och kommer att fortsätta när projektet går in i sin nästa fas som är att åka ut på akuta hjärtstopp nästa sommar.

Kan täcka Orust

Potentialen för tekniken ser man som störst i landsbygds- och skärgårdsmiljö, som ett komplement till ambulansen som ofta har lång inställningstid.

Ingenjören Sebastian Wallman ger som exempel att en drönare på rätt placering skulle kunna täcka in större delen av Orust. Idag kan den ta sig 10-15 kilometer, beroende på hur mycket det blåser.

LÄS OCKSÅ: Drönare hjälper räddningstjänsten i Svenljunga

Andreas Claesson ser också andra användningsområden för tekniken.

– Det finns oändliga möjligheter. Vi testar med med kamera för att hitta människor under vatten, flyga ut livbojar och transportera ut läkemedel som adrenalin till platser snabbare än vad ambulansen klarar.

Hjärtstopp

Cirka 5.000 hjärtstopp utanför sjukhus rapporteras från ambulanssjukvården årligen. 

Endast 11 procent överlevde till 30 dagar efter händelsen i Sverige 2015. 

Hjärtstopp orsakas ofta av en akut hjärtinfarkt.

Tiden till behandling i form av hjärt-lungräddning samt defibrillering är avgörande för överlevnaden.

Källa: Hjärtstoppscenter, Karolinska Institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet